Nieuws
dinsdag, 02 aug 2022

Steeds duurder drinkwater: “Schaf intercommunales af!”

Drinkwater dreigt de volgende jaren tot wel twintig procent duurder te worden. “Water is een absolute basisbehoefte en moet betaalbaar blijven voor elke Vlaming”, zegt de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement Chris Janssens. Er zijn veel te veel intercommunales, directeurs en politici betrokken bij wat in essentie proper water in onze leidingen krijgen is. Bovendien gaat de Vlaamse regering ook niet vrijuit in deze prijsstijging aangezien de waterfactuur net zoals de energiefactuur een verkapte belastingbrief is geworden.”

Volgens een artikel in Het Laatste Nieuws zal het basistarief voor één liter drinkwater tegen 2028 met gemiddeld elf procent stijgen van 1,94 euro nu naar 2,16 euro. Bij sommige watermaatschappijen zal de prijsstijging zelfs nog meer zijn met bijvoorbeeld Farys waar het basistarief de komende 6 jaar zelfs met 20 procent zal stijgen. Als reden voor deze fikse verhoging wordt er gewezen naar de gestegen energieprijzen, de inflatie en de extra investeringen tegen de toenemende droogte. In werkelijkheid is een van de grote boosdoeners achter de dure prijzen de talrijke en ingewikkelde politieke structuren die zorgen voor inefficiënt beleid.

“Het is opvallend dat de toenemende droogte als één van de oorzaken van de prijsstijging van het drinkwater wordt aangeduid”, zegt Chris Janssens. “Toen het Vlaams Belang hier twee jaar geleden al vragen over stelde in het Vlaams Parlement, beweerde minister Zuhal Demir nog dat de droogte geen impact had op de drinkwaterfactuur. Voor ons is water een basisbehoefte die voor elke Vlaming betaalbaar moet blijven.”

“Ook de Vlaamse regering heeft een hand in het steeds duurdere drinkwater”

De prijs voor het water zelf is overigens slechts een deel van de factuur waar ook nog taksen en kosten voor de waterzuivering en riolering bijkomen. “Vroeger werd dit betaald met algemene middelen, maar geleidelijk zijn overheden begonnen die zaken in de waterfactuur te stoppen. De vorige Vlaamse regering van Geert Bourgeois bespaarde bijvoorbeeld door de Vlaamse waterzuivering voortaan door te rekenen via de factuur in plaats van die te betalen via algemene middelen“, aldus Janssens. ”Hiermee is de waterfactuur net zoals de energiefactuur een verkapte belastingbrief geworden die moet dienen om de taken van de overheid te financieren. Bovenal zijn er veel te veel drinkwaterbedrijven in Vlaanderen, hetgeen de prijzen fel omhoogduwt én ontransparant en willekeurig maakt. Er zijn zes intercommunales, 40 directeurs en meer dan 350 politici gewoon om proper water uit onze krijgen te krijgen - niet verbazend dat alles zo duur is dan.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigde vandaag tevens aan dat wie vanaf 2023 verbouwt ook een regenput moet plaatsen. “De Vlaamse regering zou echter veel meer kunnen doen”, besluit Janssens. “Het Vlaams Belang heeft er bijvoorbeeld al meermaals op gewezen dat er in Vlaanderen maar liefst 20 procent van het drinkwater weglekt via lekken in publieke leidingen.”