Nieuws
maandag, 09 sep 2024

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie moet de Kamer informeren over asielcrisis

Foto: iStock. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie moet de Kamer informeren over asielcrisis

Het Vlaams Belang wil dat Nicole De Moor (cd&v) haar rol als staatssecretaris voor Asiel en Migratie opneemt, in plaats van interviews te geven over Arizona. Als staatssecretaris Nicole De Moor interviews kan geven over de toekomstige coalitie, kan ze evengoed het Parlement op de hoogte brengen van de laatste stand van zaken van de asielcrisis, en meer bepaald over de dwangsommen en inbeslagnames”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem. 

Nicole De Moor stelde in het interview dat Arizona op vlak van gezinshereniging een ‘verademing’ is. Van Belleghem merkt op dat de laatste volledige cijfers over de gezinshereniging reeds dateren uit 2021. “Dat is al drie jaar geleden! Hoe kan je nu een beleidsakkoord maken om de wetgeving te verstrengen, als je zelfs niet weet hoeveel mensen op die manier naar dit land komen”, vraagt het Kamerlid zich af. “En over de dwangsommen en inbeslagnames wordt ook al maanden gezwegen. Het is niet omdat het parlement haar werking nog moet hervatten dat de staatssecretaris ontheven is van de plicht om de burgers hierover in te lichten.”

“We hebben geen nood aan interviews, maar aan maatregelen”

 “In een vraaggesprek dat vandaag in De Standaard verscheen, stelt De Moor de zaken veel rooskleuriger voor dan ze in de werkelijkheid zijn”, stelt Van Belleghem vast. “Ze slaat zich bijvoorbeeld op de borst dat de instroom van asielzoekers uit bepaalde landen ‘drastisch gedaald’ zou zijn, maar ze vermeldt er niet bij dat de instroom in zijn volledigheid, en daar gaat het toch om, bijna nog nooit zo hoog geweest dan vandaag. Tegenover vorig jaar is die zomaar eventjes met 17 procent gestegen.”

Volgens cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen kenden we in de eerste zeven maanden van dit jaar reeds 21.368 asielaanvragen. “En om deze hoge instroom terug te dringen, hebben we van De Moor geen nietszeggende interviews nodig, waarin ze poogt afstand te nemen van de Vivaldi-regering, maar aan efficiënte maatregelen”, besluit Van Belleghem. “Zolang asielzoekers zakgeld ontvangen en opgevangen worden in hotels, zal het aantal asielaanvragen alleen maar stijgen.”

Onze vragen voor Nicole De Moor:

  1. Hoeveel asielzoekers staan er op de wachtlijst voor asielopvang?
  2. Hoeveel asielzoekers worden in hotels opgevangen?
  3. Hoeveel dwangsommen werden intussen betaald en hoeveel inbeslagnames vonden intussen plaats?
  4. Hoeveel gezinsmigranten kwamen naar dit land sinds 2022?