Spreiding van asielzoekers geeft problemen, geen oplossing
Uit cijfers van Fedasil, het federaal agentschap voor asielopvang, blijkt dat 42 Vlaamse gemeenten, één op zeven, vandaag geen asielzoekers opvangt. “En gelijk hebben ze. Onze steden en gemeenten hebben al meer dan genoeg gedaan”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Een spreiding van asielzoekers biedt geen enkele oplossing. Integendeel, het zorgt enkel voor extra problemen, onder meer op het vlak van onveiligheid en overlast.”
In België staan de asielpoorten wagenwijd open. Niet langer geleden dag gisteren toonden nieuwe statistieken van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen aan dat de asielcijfers ten opzichte van de recordcijfers in dezelfde periode vorig jaar zomaar eventjes met 16 procent zijn gestegen. “Tussen 2020 en 2024 steeg het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers, van wie de meeste hier onterecht aanwezig zijn, van 26.750 tot 35.700”, merkt Kamerlid Francesca Van Belleghem op. “En het prijskaartje voor de belastingbetaler steeg navenant, tot 1,1 miljard euro. Maar in plaats van het probleem bij de bron aan te pakken en de instroom in te dijken, creëert men alleen opvangplaatsen bij. Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole De Moor (cd&v) heeft enige tijd terug zelfs een wet doorgeduwd die Fedasil de bevoegdheid geeft een lijst van leegstaande gebouwen die eventueel ingericht kunnen worden als asielcentrum op te vragen aan de FOD Financiën.”
“Verplichte spreiding hangt nog steeds boven het hoofd van de mensen”
“In de barre Vivaldi-tijden hing een verplicht spreidingsplan voortdurend als een zwaard van Damocles boven het hoofd”, vult Pas aan. “Partijen als Groen, Ecolo en PS, waarvoor er nooit voldoende asielzoekers kunnen zijn en het prijskaartje nooit hoog genoeg, ijverden ervoor. Er is dan wel geen verplicht spreidingsplan, staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole De Moor heeft al veel opvangcentra voor asielzoekers geopend zonder dat de burgemeester van de gemeente in kwestie dit wist, of waarbij de burgemeester slechts op het laatste nippertje ingelicht werd. De facto kunnen we dus spreken van een spreidingsplan.” Pas benadrukt dat het gevaar voor de mensen zeker nog niet van de baan is, daar de cd&v momenteel deelneemt aan de federale regeringsonderhandelingen. “Drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen zal men zich wellicht nog inhouden, maar daarna kan de doos van Pandora zeker geopend worden.”
“Wanneer het over instroom en spreidingsplannen gaat, hebben we al vaker de treffende vergelijking met een overstroming gebruikt. Die worden bekampt door het plaatsen van zandzakjes en door het verhogen van dijken, niet door iedere kelders vrijwillig te laten onderlopen”, besluit Pas. “In Nederland wordt momenteel getoond hoe het wel moet, en dat oplossingen mogelijk zijn. Daar wordt de instroom efficiënt aangepakt, en maakte de regering waarvan de PVV van Geert Wilders deel uitmaakt, komaf met de fel bestreden spreidingswet van demissionair staatssecretaris voor Migratie Eric van der Burg (VVD).”