“Sociaal akkoord op papier; nu nog operationeel maken!”
Eindelijk krijgt de Vlaamse zorg wat het verdient en waarvoor het Vlaams Belang altijd heeft gepleit: meer handen op de werkvloer, betere loon- en arbeidsvoorwaarden, meer opleiding en vorming. “Dit sociaal akkoord is wel slechts een pure budgettaire zekerheid, want de echte evaluatie zal er pas zijn wanneer alle deze maatregelen geconcretiseerd zijn”, reageert Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).
De Vlaamse regering zal deze legislatuur jaarlijks 1,1 miljard euro extra investeren in de zorgsector. De regering wil zo de nodige middelen vrijmaken om mensen om te scholen en hen in de richting van de zorgsector te krijgen. Van de 577 miljoen euro die extra vrijkomt voor zorgpersoneel gaat 412 miljoen euro naar de verhoging van de koopkracht – die oploopt tot 6 procent - van de zorgverleners, en 165 miljoen euro naar kwaliteitsmaatregelen die de werkdruk moeten verlichten, zoals extra personeel en bijkomende opleidingen.
Dit sociale akkoord is niet om ‘hoera’ te roepen, want we hebben er veel te lang op moeten wachten, zo klinkt het bij het Vlaams Belang. Bovendien had de chaos in de zorg kunnen vermeden worden als deze en de vorige regering hun plicht hadden gedaan. De uitspraak van huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer zegt genoeg: “Dat deze situatie zich voordoet in een van de rijkste regio’s ter wereld, is hallucinant”.
Stefaan Sintobin: “Tot aan de concretisering van het sociaal akkoord, blijft het bang afwachten of die broodnodige extra handen aan het bed er ook effectief komen”
Nu de regering er dan eindelijk in geslaagd is om een eerste noodzakelijke stap te zetten om zuurstof te geven aan de medewerkers en om de kwaliteit van de zorg verder te ondersteunen, rijst de vraag hoe dit operationeel zal verlopen. Want er is nog veel werk voor de boeg, zoals onder meer het tijdelijk behoud van de uitkering waar tijdelijke werklozen in de zorg werken en meer opeenvolgende contracten voor tijdelijke werklozen.
De regering moet een stuurgroep oprichten die alle initiatieven vanuit een vogelperspectief evalueert, coördineert én bijstuurt. In geval van crisis, zou die de tijdelijke instroom van militairen, vrijwilligers en studenten coördineren, alsook de thuisverpleging en de artsen in opleiding. Tegelijk zorgt ze voor de coördinatie met de federale overheid inzake de detachering van ziekenhuisartsen in de woonzorgcentra. Op lange termijn moet de instroom naar de zorgberoepen vergroot worden zodat het doel gerealiseerd wordt; namelijk meer handen aan het bed.
Hoe de regering de komende tijd voor concrete oplossingen zal zorgen, blijft dus nog een grotere zorg. Verdoken drama’s waar de basiszorg nauwelijks nog kan worden gegarandeerd zijn nog steeds dagelijkse realiteit. “Bijkomende hulp om ervoor te zorgen dat de bewoners een ordentelijke verzorging krijgen, is dus dringend nodig”, vervolgt Sintobin. Het Vlaams Belang roept de Vlaamse regering dan ook op om de beloftes waar te maken en eindelijk efficiënte en kordate actie te ondernemen.