Slechts 454 compensatiepremies aangevraagd bij Fluvius voor uitvallende zonnepanelen
Tussen 1 januari en 31 augustus dit jaar kreeg Fluvius in totaal 1.850 klachten over uitvallende zonnepaneelinstallaties. Meer dan 1/3e van de klachten komt uit Limburg. Het overgrote deel van de klachten was te wijten aan overspanning op het elektriciteitsnet. Sinds kort kunnen gedupeerde eigenaars wel een compensatiepremie aanvragen bij Fluvius. Maar dat gebeurde slechts 454 keer. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). “Mensen mogen hun investering niet in het gedrang zien komen door een verouderd stroomnet”, reageert Janssens. “Het is aan de overheid om haar verantwoordelijkheid op te nemen.”
Het probleem is bekend: de omvormers van een zonnepaneelinstallatie kunnen bij hevige zonneschijn uitvallen doordat het net op sommige plaatsen de overtollige productie niet meer kan slikken. Vooral de provincie Limburg wordt zwaar getroffen door de problematiek. Vorig jaar ontving distributienetbeheerder Fluvius in totaal 2.564 klachten over uitvallende omvormers. Dit jaar waren het er eind augustus al 1.850. Meer dan 1/3e van de klachten komt uit Limburg. Bij 1.591 van die klachten bleek overspanning op het net wel degelijk de boosdoener te zijn. “Dat is nog steeds een té hoog aantal”, stelt Janssens. “Zeker nu gezinnen aangespoord worden om zonnepanelen te leggen om de torenhoge energiefactuur te drukken is dit extra pijnlijk.”
Sinds dit jaar kunnen zonnepaneeleigenaars die met het probleem geconfronteerd worden een compensatiepremie aanvragen. Indien de problemen bij het net liggen en Fluvius krijgt het niet binnen de 90 dagen opgelost, kan men een jaarlijkse compensatie van 7,5 euro per kVA vermogen aanvragen. Zo’n aanvraag werd ondertussen door 454 eigenaars ingediend. De aanvragen worden momenteel geanalyseerd en uiterlijk 30 november zullen de aanvragers weten of ze recht hebben op een premie.
“Te weinig mensen vinden de weg naar compensatiepremie”
Volgens Janssens ligt de oorzaak voor het laag aantal aanvragen bij de erg beperkte premie en de lange termijn waarbinnen het probleem nog opgelost kan worden zonder dat er compensatie betaald moet worden. “Die premie is te laag: voor een gemiddelde installatie met een omvormer van 4 kVA bedraagt de vergoeding amper 30 euro, terwijl het verlies vaak honderden euro’s bedraagt. Bovendien is een termijn van 90 dagen waarbinnen het probleem opgelost moet worden erg lang. Zo vallen heel wat huishoudens die wel degelijk schade lijden uit de boot.”
Volgens de Vlaams Belang-fractieleider moet er dan ook dringend werk gemaakt worden van een structurele oplossing voor het probleem. Fluvius kondigde een tijd terug aan dat het een investeringsplan klaar heeft voor de periode 2023-2032 waarmee het 4 miljard euro extra zal investeren in zijn elektriciteitsnet. “Het belangrijkste is dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. Mensen met zonnepanelen werden al eens bedot door de Vlaamse regering door het wegvallen van de terugdraaiende teller. Wij verwachten van de minister dat ze bij Fluvius aandringt op een prioritaire behandeling van het probleem van de uitvallende omvormers”, besluit Janssens.