Slappe Jambon in Zuid-Afrika
Johan Deckmyn heeft deze week in het Vlaams Parlement minister-president Jan Jambon aan de tand gevoeld over zijn recent werkbezoek aan Zuid-Afrika. “Ik hoopte dat de minister-president stevig op tafel had geklopt over de ‘plaasmoorde’”, zegt Deckmyn. “Jambon heeft zich echter opnieuw in de hoek laten zetten door de Zuid-Afrikaanse regering en gaat mee in de minimalisering van de ‘plaasmoorde’.”
Bij de aanvang van het werkbezoek van Jan Jambon aan Zuid-Afrika koesterde Johan Deckmyn de hoop dat de minister-president het netelige onderwerp van de ‘plaasmoorde’ er zou aanklagen. Sinds de afschaffing van het Apartheidsregime vinden er geregeld erfaanvallen plaats op blanke Boeren, waarbij vooral blanke landbouwers en hun families vaak gruwelijk vermoord worden. Sinds de jaren negentig laat zo gemiddeld één Boer per week het leven in een zogenaamde ‘plaasmoord’.
De minister-president zei in de commissie voor Buitenlands beleid dat hij tijdens zijn bezoek met verschillende regeringsvertegenwoordigers over de erfaanvallen heeft gesproken. “Jambon heeft inderdaad zijn woord gehouden en het onderwerp aangesneden”, zegt Deckmyn. “Het is alleen erg jammer dat hij niet harder op tafel heeft geklopt.”
“Jambon gebruikt dezelfde excuses als het ANC-regime en minimaliseert de ‘plaasmoorde’”
Jambon verwees in zijn antwoord naar Zuid-Afrikaans president Ramaphosa, die ontkent dat blanke boeren geviseerd worden en stelt dat de meeste slachtoffers van geweld in rurale gebieden arme zwarte mensen zijn. Deckmyn vindt dit onthutsend. “Ramaphosa is de man die bij zijn aantreden als president gesteld heeft dat de grond van blanke boeren moet worden herverdeeld richting de zwarte bevolking”, zegt hij. “Bij de erfaanvallen worden er ook vaak zwarte werknemers vermoord, waardoor het gericht doden van blanken in de statistieken niet opvalt. Het is toch ongelooflijk dat de Vlaamse minister-president dit soort excuses overneemt.”
Deckmyn hoopt dat Jambon de vreselijke ‘plaasmoorde’ in de toekomst verder aankaart en dan niet meer mee zal gaan in de retoriek van het ANC. “Dit zijn racistisch geïnspireerde moorden, die niet los kunnen worden gezien van de onteigeningen en nationalisaties die de Zuid-Afrikaanse regering wil doorvoeren”, besluit Deckmyn. “Dit moet blijvend aan de kaak worden gesteld.”