Nieuws
donderdag, 19 sep 2024

Slachtoffers aanslagen van 22 maart blijven in de kou staan

Foto: iStock. Slachtoffers aanslagen van 22 maart blijven in de kou staan

 

Het Vlaams Belang neemt het niet dat slachtoffers van de gruwelijke aanslagen van 22 maart 2016 nog steeds geen uitspraak hebben over hun schadevergoeding. “Ze zullen hierop nog maanden, en misschien nog wel jaren moeten wachten”, zegt Kamerlid Alexander Van Hoecke, die hierover minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) ondervroeg. “Een zoveelste ramp voor die mensen, en een zoveelste blamage voor Justitie.”

“In dit land gaat een crimineel die op de most wanted-lijst staat vrijuit, en ontsnapt hij aan zijn straf, gewoon omdat zijn dossier letterlijk weggerot is”, aldus Van Hoecke. “En nu dreigt dus opnieuw een belangwekkend dossier de mist in te gaan. Omdat een aantal griffiers, omwille van instortingsgevaar, het totaal uitgeleefde en met spinnendraad en spuug aaneenhangende justitiepaleis in Nijvel in dienden te ontvluchten, slaagt de Brussels griffie er niet in het dossier over de schadevergoedingen voor de slachtoffers van de aanslagen tijdig af te werken.”

“Dit is de erfenis van decennialang wanbeleid door de achtereenvolgende socialistische, liberale en christendemocratische ministers”

Op de vraag naar toelichting hoe dit alles kan gebeuren, kon Van Hoecke vandaag helaas opnieuw geen bevredigend antwoord krijgen. “Dit is Justitie absoluut onwaardig”, aldus nog het Kamerlid. “Iedereen weet nog waar hij of zij was op het moment van de gruwelijke aanslagen in 2016. Ik denk dat niemand had durven vermoeden dat we bijna een decennium later nog steeds bezig zouden zijn over het proces errond.”

“Dit is de erfenis van decennialang wanbeleid op Justitie door de achtereenvolgende socialistische, liberale en christendemocratische bevoegde ministers”, besluit Van Hoecke. “Dit is zonder meer een ramp voor de slachtoffers die dit proces nu al jaren meetorsen, als een zware last op hun schouders. Eén zaak is opnieuw pijnlijk duidelijk geworden: de slachtoffers van deze gruwelijke islamitische aanslag, worden door het wanbeleid in de steek gelaten. En ze zijn niet de enigen. En dan maar afvragen waarom de burger geen vertrouwen meer heeft in justitie.”