Nieuws
dinsdag, 03 sep 2024

Sint-Jans-Molenbeek is antipode van Europese cultuur

Foto;: iStock. Sint-Jans-Molenbeek is antipode van Europese cultuur

Het Vlaams Belang vindt het te gek voor woorden dat de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek officieel kandidaat is voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad 2030. “Dan mag men Genk en Hasselt ook nomineren voor de titel van mooiste kustgemeente”, reageert fractievoorzitter in het Brussels Parlement Bob De Brabandere. “Europese cultuur heeft niets van doen met vervreemding of met islamterrorisme, waarvan Sint-Jans-Molenbeek sinds jaar en dag een draaischijf is.”

De Brusselse gemeente had in april al de intentie te kennen gegeven mee te willen dingen naar de titel, die eerder al gedragen werd door Antwerpen (1993), Brussel (2000), Brugge (2002) en Bergen (2015). Tot gisteren konden de officiële kandidaturen ingediend worden, en dat werd wat dit land betreft, naast Sint-Jans-Molenbeek, gedaan door Gent, Leuven, Kortrijk en Brugge en Namen.

“Sint-Jans-Molenbeek kan voor Europa nuttig zijn: als waarschuwing en als doembeeld”

Voor het Brussels Parlementslid is de ambitie van het verloederde en armoedige Sint-Jans-Molenbeek onbegrijpelijk: “sinds de aanslagen van 2016 is de gemeente de uitvalsbasis van moslimterroristen. Gewelddadige drugsbendes zwaaien er de plak, op zodanige wijze dat niemand er ondertussen nog opkijkt van steek- en schietpartijen. En hulpdiensten of politiemensen durven zich in verschillende wijken, uit angst voor hun fysieke integriteit of hun leven, gewoon niet meer vertonen.”  

“Met de titel van Europese Culturele Hoofdstad pogen steden zich in de schijnwerper te plaatsen, hun internationale zichtbaarheid te vergroten”, besluit De Brabandere. “En zo bekeken is het, hoe surrealistisch en onbegrijpelijk de kandidatuurstelling ook is, misschien niet eens slecht dat Sint-Jans-Molenbeek de uiteindelijke laureaat wordt. De gemeente kan immers voor heel Europa als een waarschuwing fungeren. Als doembeeld waartoe massamigratie en culturele vervreemding kan leiden.”