Nieuws
donderdag, 25 jul 2024

Senaat moet zo snel mogelijk afgeschaft worden

Foto: Wikimedia commons. Senaat van België. Senaat moet zo snel mogelijk afgeschaft worden

Vandaag, een weekje na de gemeenschapssenatoren, legden de gecoöpteerde Senatoren hun grondwettelijke eed af. “We blijven voor de Vlaamse belastingbetaler de hoop koesteren dat dit de laatste keer geweest is”, zegt voorzitter van de Vlaams Belang-fractie in de Senaat Klaas Slootmans. “En naar eigen zeggen hoopt formateur Bart De Wever (N-VA) dat ook, maar het heeft er alle schijn van dat hij voor de MR zal buigen, en dat de geldverslindende Senaat ook nu weer niet zal worden afgeschaft.”

Van de zestig senatoren die dit landje rijk is, werden er vijftig namens hun deelstaat aangeduid, de zogenaamde gemeenschapssenatoren. Voor het Vlaams Belang zijn dat de Vlaamse Parlementsleden Klaas Slootmans, Yves Buysse, Anke Van dermeersch, Ilse Malfroot, Johan Deckmyn en Wim Verheyden, en Brussels parlementslid Bob Debrabandere. Daarnaast zijn er ook tien gecoöpteerde senatoren, die gekozen werden door de verschillende partijen. Voor het Vlaams Belang viel de keuze op Hans Verreyt.  

“Vlaams Belang wil de geldverspilling eindelijk doen ophouden”

“Voor onze fractie is en blijft de grote doelstelling de afschaffing van de Senaat, die al lang verworden is tot een peperdure en volstrekt nutteloze praatbarak”, aldus Slootmans. “Haar controlefunctie is onbestaande, en het zeer weinige wetgevende werk is er totaal irrelevant. Maar de belastingbetaler mag daar iedere legislatuur wel tweehonderd miljoen euro voor neerleggen. Dat is een waanzinnig bedrag, daarmee kan men tien woonzorgcentra en tien scholen bouwen.”

Het Vlaams Belang zal bij de start van de parlementaire werkzaamheden voorstellen indienen om de Senaat af te schaffen en de geldverspilling eindelijk te doen ophouden. “Het is dan aan al die partijen die tijdens de campagne beweerden de Senaat te willen opdoeken, om de daad bij het woord te voeren”, besluit Slootmans. “We zijn alvast benieuwd hoe standvastig de houding van Bart De Wever zal zijn wanneer het er echt toe doet. En hoe standvastig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, met diens zorgvuldig opgevoerde, maar al even symbolische als zinloze showtje om vandaag geen Senator meer te coöpteren, nog zal zijn.”