Nieuws
woensdag, 26 jun 2024

Screenings bij Defensie mogen niet dienen voor anti-Vlaamse heksenjachten

Foto: wikimedia commons. Markus Rauchenberger. Screenings bij Defensie mogen niet dienen voor anti-Vlaamse heksenjachten

Vandaag vindt Het Nieuwsblad het ergerlijk dat militairen die bij defensie aan de deur worden gezet wegens ‘extremistische’ of ‘racistische’ sympathieën, vervolgens wel nog mogen overstappen naar een federale overheidsdienst. “Maar wat vooral ergerlijk is, is het feit dat de politiek, onder het mom van ‘extremisme’, Defensie al jaren wil uitzuiveren van mensen met een rechtse mening of Vlaamse overtuiging”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Uiteraard is het Vlaams Belang niet tegen screenings, die zijn noodzakelijk, maar die mogen niet dienen voor dit soort zuiveringen en heksenjachten.”

De term ‘extremisme’ wordt volgens Ponthier veel te licht gebruikt: het kan gaan om ‘foute’ likes op sociale mediaberichten, of om een lidkaart van een politieke partij die niet strookt met de visie van de minister, of om een lidmaatschap van een Vlaamsgezinde organisatie.” Het Kamerlid vindt het intriest dat militairen vandaag voor dergelijke zaken als ‘staatsgevaarlijk’ kunnen worden beschouwd, en hierdoor hun veiligheidsmachtiging kunnen verliezen, waardoor ze verloning en premies mislopen. “Als paria’s worden ze gebroodroofd en geweerd bij Defensie, en op geen enkele manier wordt hen medegedeeld op welke gronden ze wel of niet geviseerd worden.”

“Een akelige samenleving, waarin enkel politiek-correcte opinies mogen vertolkt worden”

Het Vlaams Belang vindt een screening positief en noodzakelijk, maar zal zich blijven verzetten tegen de aan de gang zijnde heksenjacht die binnen Defensie gaande is tegen alles wat Vlaams en rechts is. “We verdedigen met vuur de vrije meningsuiting, en daarbij ligt de grens bij het oproepen tot geweld”, besluit Ponthier. “Deze grens wordt echter steeds meer verlegd naar ‘aanzetten tot haat’, wat zeer ruim geïnterpreteerd kan worden. Volstrekt legitieme meningen die kritisch zijn voor migratie of de islam kunnen op die manier buiten de wet gesteld worden. Maar wanneer enkel politiek-correcte opinies mogen worden vertolkt, komen wij allen, ook de militairen, in een akelige samenleving terecht.”