Nieuws
woensdag, 18 sep 2024

Schuldigen aan misdaden tegen menselijkheid moeten vervolgd worden

Foto: iStock. Schuldigen aan misdaden tegen menselijkheid moeten vervolgd worden

Net een jaar geleden, op 19 september 2023, lanceerde Azerbeidzjan een militair offensief tegen de Armeense republiek Artsakh. De regio werd etnisch gezuiverd, en Artsakh hield de facto op met bestaan. “Naar aanleiding van die eerste verjaardag dient het Vlaams Belang in de Kamer een resolutie in, om de wandaden en oorlogsmisdaden van de Azeri en hun bondgenoten te erkennen als misdaden tegen de menselijkheid” zegt Kamerlid Ellen Samyn.

Op 19 en 20 september 2023 voerde Azerbeidzjan met Turkse steun een militaire operatie uit tegen de strijdkrachten van Artsakh. Een week later ondertekende de president van de Republiek Artsakh een decreet dat ‘alle staatsinstellingen en organisaties onder hun departementaal gezag zou ontbinden op 1 januari 2024’. De voorwaarden van deze stopzetting van de vijandelijkheden en van het bombarderen van de bevolking omvatten ook de ‘integratie’ of gedwongen assimilatie in Azerbeidzjan van de inwoners van de regio. Ruim honderdduizend van de 120.000 inwoners ontvluchtten hun thuisland op een week tijd.

“Verschrikkelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen menselijkheid vallen niet te ontkennen”

“Bij de vijandelijkheden werden door de Azeri en hun Turkse bondgenoten elementaire regels niet gerespecteerd” zegt Samyn. “Humanitaire corridors werden afgesneden, voedsel en medicijnen werden geblokkeerd, en Armeniërs werden geëxecuteerd en zelfs onthoofd. Human Rights Watch rapporteerde over video's die fysiek misbruik en vernedering van Armeense krijgsgevangenen door hun Azerbeidzjaanse ontvoerders laten zien.  Andere misdaden gepleegd door de Azerbeidzjaanse troepen tegen de Armeense bevolking van Artsakh zijn onder meer het gebruik van clustermunitie op civiele doelwitten, en het doelbewust vernietigen van het christelijk cultureel-historisch erfgoed zoals bijvoorbeeld de  Ghazanchetsots-kathedraal in 2020.

“Het valt niet te ontkennen dat de Azeri en hun Turkse hulptroepen in Artsakh verschrikkelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd”, besluit Samyn. “Daarom zal het Vlaams Belang als volksnationalistische partij in de Kamer een resolutie neerleggen om die misdaden dan ook als dusdanig te erkennen, en de internationale gemeenschap op te roepen om de schuldigen te vervolgen.”