Schaf overschrijding van plafond Wijninckx af
Het Vlaams Belang wil een einde maken aan de grote verschillen tussen de ambtenarenpensioenen enerzijds en de zelfstandigen- en werknemerspensioenen. Daarom diende de partij een wetsvoorstel in om een begin te maken van een afbouw van die verschillen. “Meer bepaald mag voor ons het plafond Wijninckx, dat in beginsel het maximale bedrag van een overheidspensioen bepaalt, niet meer met 20 procent worden overschreden”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Vandaag kan dat wel nog voor personen die in een overheidsdienst een management- of staffunctie uitoefenen. En dat is onrechtvaardig.” De vraag om dit wetsvoorstel met hoogdringendheid te behandelen werd deze week in de Kamer evenwel weggestemd.
Samyn kan enkel vaststellen en betreuren dat de ‘grote pensioenhervorming’ van Vivaldi er nooit is gekomen: “Men heeft onder andere geweigerd om de grote verschillen tussen de drie statuten daadwerkelijk aan te pakken, en van de beloofde harmonisering van de drie grote statuten, is niets van in huis gekomen.” Het Kamerlid wijst op de nog steeds bestaande kloof tussen het gemiddelde ambtenarenpensioen en het gemiddelde pensioen van een werknemer of een zelfstandige. “Voor die laatste ligt dit gemiddeld 2000 euro lager dan het gemiddelde ambtenarenpensioen.”
“Verschillen tussen pensioenen van ambtenaren, en van zelfstandigen en werknemers zijn onrechtvaardig”
Waar door de ontslagnemende federale regering ook niet aan werd geraakt, is de afschaffing van de overschrijding van het plafond Wijninckx. Personen die werden aangesteld om in een overheidsdienst een management- of staffunctie uit te oefenen, kunnen vandaag dus nog steeds een overheidspensioen krijgen dat 20 procent boven de maximumgrens voor overheidspensioenen ligt. “De mogelijkheid tot de overschrijding van het pensioenplafond door ambtenaren werd ingevoerd in maart 2004 en zo werd er een achterpoortje gecreëerd voor de hoogste ambtenarenpensioenen”, aldus Samyn. “Dit is fundamenteel onrechtvaardig, temeer de Belgische werknemers- en zelfstandigenpensioenen, tot de laagste van Europa behoren. Bepaalde personen ontvangen op die manier een pensioen van 8.000 euro, terwijl anderen na een volledige loopbaan nauwelijks over een pensioen van 1.000 euro beschikken.”
“Het Vlaams Belang diende dit wetsvoorstel in om de overschrijding van het zogenaamde ‘plafond Wijninckx’ af te schaffen vorige legislatuur reeds in”, besluit Samyn. “Helaas werd dit toen weggestemd door de partijen die naar eigen zeggen de zogenaamde ‘graaipensioenen’ wilden aanpakken. En ook al werd de hoogdringendheid deze week weggestemd, hopen we van die partijen deze legistatuur op meer voortschrijdend inzicht.”