Persberichten
dinsdag, 05 mrt 2024

Samenwerkende onthaalouders verliezen inkomsten door verlaging kinderopvangratio

Ondanks eerdere toezeggingen van Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits (cd&v), zullen onthaalouders die zeven kinderen opvangen, zelfs met de hogere onkostenvergoeding, minder verdienen dan wanneer ze er acht opvangen. Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang) benadrukt dat “samenwerkende onthaalouders de grootste slachtoffers zijn en zelfs 13,35 procent minder verdienen dan voorheen”. Ze vreest dat dit zal leiden tot een afname van het aantal beschikbare kinderopvangplaatsen.

In september 2023 heeft de Vlaamse regering besloten om de kinderopvangratio geleidelijk te verlagen naar de ratio stelselmatig te verlagen naar 1 begeleider per 5 baby's en 1 per 7 kinderen (baby's en peuters) in gemengde groepen. Dit betekent dat de ratio in de gezinsopvang van 8 naar 7 gaat en in de groepsopvang van 18 naar 14. Minister van Welzijn, Crevits, verkondigde dat onthaalouders die gemiddeld vier kinderen opvangen ongeveer 250 euro meer zouden verdienen. Wat ze echter vergat te vermelden, is dat onthaalouders die voorheen tot acht kinderen opvingen, nu daadwerkelijk minder zullen verdienen in plaats van meer. Malfroot legt uit: “Wie nu zeven kinderen opvangt, zal ondanks de hogere onkostenvergoeding meer dan 100 euro per maand minder verdienen.”

“Wie nu zeven kinderen opvangt, zal ondanks de hogere onkostenvergoeding meer dan 100 euro per maand minder verdienen”

De grootste financiële impact treft de samenwerkende onthaalouders, waar de ratio werd aangepast van achttien kinderen per twee onthaalouders naar veertien kinderen. “Zij verliezen tot 607 euro aan inkomsten per onthaalouder per maand”, aldus Malfroot. Dit komt neer op een loondaling van respectievelijk 2,5 en 13,35 procent. Een aanzienlijke tegenvaller dus voor samenwerkende onthaalouders die een groepsopvang runnen en momenteel 8,05 procent van het totale opvangaanbod vertegenwoordigen.

Het Vlaams Belang vreest dat deze verlaging van de ratio een negatief effect zal hebben, namelijk dat nog meer samenwerkende onthaalouders zullen stoppen omdat ze nu nog minder gaan verdienen. “Bovendien impliceert de verlaging van de ratio een verhoogde administratieve druk voor degenen die blijven werken”, voegt Malfroot toe.