Rusthuisfactuur opnieuw stevig gestegen - regionalisering pensioenen dringt zich op
Maar liefst 80 procent van de Vlaamse gepensioneerden komt niet toe met het wettelijk pensioen om na een leven lang werken de rusthuisfactuur te betalen, laat staan eindelijk te genieten van het leven na gedane arbeid. “Het pensioen is een recht en moet een waarborg zijn voor een geruststellende oude dag”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn, die er voor pleit om de pensioenbevoegdheid over te hevelen naar de Gemeenschappen.
Uit cijfers blijkt dat de gemiddelde maandelijkse rusthuisfactuur in Vlaanderen is gestegen tot meer dan 2246 euro. Dat is een stijging met 3,6 procent tegenover vorig jaar. Dit bedrag ligt veel hoger dan het gemiddelde pensioen, 1700 euro. Dat wil zeggen dat een bewoner van een woonzorgcentrum maar liefst 500 euro per maand van zijn spaargeld moet bijpassen om zijn rusthuisfactuur te kunnen betalen.
“De kloof met het gemiddelde pensioen zal alleen maar groter worden, omdat de dagprijzen van woonzorgcentra gekoppeld zijn aan de consumptie-index en die van de pensioenen aan de trager stijgende gezondheidsindex. De rusthuisfactuur stijgt met andere woorden veel sneller dan het pensioen stijgt”, waarschuwt Samyn.
“Maak Vlaanderen bevoegd voor pensioenen”
“Hoe gaat een groot deel van onze bevolking nu en in de toekomst in staat zijn om hun rusthuisfactuur te kunnen betalen?”, vraagt het Kamerlid zich af. “Zeker nu de Vlamingen mee moeten betalen voor de rusthuisfactuur van Wallonië.”
Het Vlaams Belang wil het vertrouwen in het wettelijk pensioen herstellen én ook de volgende generaties een behoorlijk pensioen garanderen. “Maar dat kan enkel door Vlaanderen het heft in eigen handen te laten nemen, ook op het gebied van pensioenen. Zo niet zal het opnieuw de hardwerkende Vlaming zijn, die de dupe wordt van de onbetaalbare rusthuisfacturen”, besluit Samyn.