Rijscholen die frauderen: “Regering moet kordater optreden”
Het Vlaams Belang noemt de recente onthullingen die werden gebracht in Pano angstaanjagend. Daaruit blijkt dat men voorlopige rijbewijzen kan kopen en rijscholen aanleren hoe je kan valsspelen op theorie-examens. Toch noemt de partij de partij de onthullingen weinig verrassend. “Integendeel, we wijzen al langer op dit soort structurele fraude”, aldus Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Dit is een slag in het gezicht voor wie allemaal eerlijk zijn rijbewijs behaalt, maar bovenal bijzonder gevaarlijk voor de veiligheid op de openbare weg. Ik zal bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) dan ook op tafel kloppen en onze oplossingen en voorstellen herhalen.”
Een Pano-reportage toonde deze week aan dat verschillende rijscholen grootschalige fraude toepassen. In plaats van leerlingen de theoretische cursussen aan te leren, laat men ze op een sterk versneld tempo de vragen en antwoorden van buiten leren. Ook werd aangetoond dat sommige kandidaat-bestuurders hun 20-uur bekwaamheidsattest gewoon kunnen kopen. Minister Lydia Peeters liet donderdag in de Ochtend weten dat er meer controles moeten komen, maar het Vlaams Belang blijft weinig overtuigd gezien de partij al “herhaaldelijk hiervoor waarschuwde, en dat met weinig resultaat.”
“De fraude met rijbewijzen is al langer aangetoond”
“Onze partij heeft dit soort praktijken al eerder aangeklaagd”, verduidelijkt Claes. “Ik heb minister Peeters hier op 18 maart nog over ondervraagd in de commissie mobiliteit. Peeters zei toen dat ze actie zou ondernemen als de onregelmatigheden zouden bewezen worden. Dit is echter ruim onvoldoende en tevens te laat - Peeters had reeds een administratieve procedure kunnen opstarten, maar bovenal is een structurele en kordate aanpak van dit soort fraude nodig. Dat wil zeggen: betere en meer controles en betere rapportage door de erkende rijscholen aan de overheid.”
Het Vlaams Belang merkt ten slotte op dat er ook steeds meer wordt gefraudeerd met de praktische rijopleiding zelf. “Sinds onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) de rijopleiding in 2017 aanscherpte, is er sprake van een toename”, besluit Claes. Of er ook fraude gebeurt bij het praktisch rijexamen, is niet duidelijk. “Al valt het ergste te vrezen, dit onderwerpt men dus ook best pro-actief aan een grondige controle.”