Resultaten rondetafelconferentie zullen agressie op openbaar vervoer niet indijken
Het Vlaams Belang wil de stijgende agressie op het openbaar vervoer met een lik-op-stuk-beleid eindelijk de kop indrukken. “De door minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) met veel toeters en bellen aangekondigde rondetafelconferentie bracht weinig zoden aan de dijk”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “En dat kan ook gezegd worden van een goed bedoelde campagne die momenteel meer respect vraagt voor het personeel van de vervoersmaatschappijen.”
Gemiddeld telde men in 2023 bij de vier openbaarvervoermaatschappijen in dit land meer dan vijftien incidenten per dag. In bijna een kwart van die gevallen ging het om fysiek geweld. “1,5 procent meer dan in het vorige recordjaar 2022. Het resulteerde in zomaar eventjes 27.926 dagen aan arbeidsongeschiktheid”, aldus Verheyden, die Peeters voor een zoveelste keer over deze problematiek ondervroeg. “Je zou denken dat met dergelijke, algemeen bekende, rampzalige cijfers ernstig gewerkt wordt om hieraan te verhelpen. Maar tot vandaag blijven mij getuigenissen bereiken over niet-functionerende alarmknoppen in de bussen, over verkeerd lopende communicatie met de dispatching, en over camerabeelden waarmee niets wordt gedaan.”
“Maatregelen van Peeters maken geen enkele indruk op agressievelingen”
Het stoort het Vlaams Parlementslid ook dat de agressievelingen een weinig afschrikwekkende boete krijgen van hooguit 500 euro, en dat alleen bij heel ernstige feiten ook strafrechtelijke vervolging mogelijk is. “Als ik in de plenaire vergadering de minister hoorde over de maatregelen die uit de rondetafelconferentie zijn voortgekomen, zal daar ook geen verandering in komen”, gaat Verheyden verder. “Peeters zal wel een manager aanduiden om een en ander te coördineren, en ze zal ook voor 67 extra lijncontroleurs zorgen, wat neerkomt op een goede vier per stad of gemeente. En niet te vergeten, ze zal ook ‘inzetten op nieuwe uniformen’… Maar ze heeft helaas geen maatregelen genomen die indruk zullen maken op het tuig dat zich aan agressie en geweld bezondigt.”
“Volgens de vervoersmaatschappijen is een zichtbare politieaanwezigheid essentieel om de veiligheid op het openbaar vervoer te garanderen, en daarmee volgen ze een van de voorstellen van het Vlaams Belang, namelijk de oprichting van een aparte trein-, tram- en metrobrigade”, besluit Verheyden. “Het veiligheidsbeleid op ons openbaar vervoer moet dringend anders en beter. Voor het Vlaams Belang moet er een lik-op-stukbeleid komen, met maatregelen die wel uitwerking hebben. En dan heb ik het over beschermingsmateriaal, camera’s die functioneren en bodycams, over snelrecht en harde bestraffing. Het kan niet zijn dat er eerst doden moeten vallen alvorens de beleidsmensen in dit land wakker schieten.”