Nieuws
donderdag, 08 apr 2021

“Regering heeft andere prioriteiten dan deze genderneutrale onzin”

Het Vlaams Belang stelt zich ernstig vragen bij de prioriteiten die de paars-groene regering legt in deze tijden van wereldomvattende gezondheidscrisis. “Zo gaat men bijvoorbeeld, nu het Burgerlijk Wetboek in een nieuw jasje wordt gestoken, het aloude, vertrouwde en bekende begrip ‘goede huisvader’ door het moderner klinkende en vooral genderneutrale ‘voorzichtig en redelijk persoon’ vervangen”, zegt fractievoorzitter Barbara Pas (Vlaams Belang). “Tijdrovend, kostelijk en vooral nutteloos en onzinnig.”

Rechters gebruiken het ‘goede huisvader’-principe als een toetssteen. Ze oordelen of een verstandig en verantwoordelijk persoon in bepaalde omstandigheden hetzelfde zou gehandeld hebben als de persoon waarover ze een oordeel dienen te vellen. “Dat principe, de bonus pater familias, bestond al in het Romeinse recht”, aldus Pas. “En het wordt zonder problemen of enige discriminatie ook toegepast op vrouwen. Het gaat hier dus om een volstrekt nutteloze ingreep.”

“Op het genderneutrale ‘voorzichtig en redelijk persoon’ zit geen enkel voorzichtig en redelijk persoon te wachten”

“Deze waanzin is al een tijdje aan de gang”, vervolgt Pas. “Op 5 februari keurde de ministerraad op voorstel van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) nog een ontwerp van koninklijk besluit goed tot aanpassing van diverse wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende arbeidsongevallen en beroepsziekten. Bedoeling van Vandenbroucke was de term 'geneesheer' te vervangen door de genderneutrale term 'arts' in alle wettelijke en reglementaire teksten. Had die man in tijden van vaccintekorten echt niets anders te doen?” Het Vlaams Belang wijst er tevens op dat wanneer vorig jaar de coronacrisis uitbarstte, toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de tijd had om de benoeming van dokters genderneutraal te maken. 'Geneesheren' werden ook daar 'artsen.'

Het Vlaams Belang wil dat in tijden van pandemie de zorgsector en de door de maatregelen zo hard getroffen sectoren alle aandacht krijgen, en dat de gezagsdragers zich niet bezighouden met dit soort pietluttigheden. “Helaas wordt er veel te weinig geleerd uit de geschiedenis of overlevering”, besluit Pas. “Een bekende mythe luidt dat toen de muren van Byzantium neervielen tijdens het Turks beleg in 1453 de Byzantijnse hovelingen aan het discussiëren waren over het geslacht der engelen. Een genderdiscussie, toen ook al. En een discussie die de Byzantijnen in die tijd echt niet veel heeft vooruitgeholpen.”