Nieuws
maandag, 02 sep 2024

Recordaantal niet-ingevulde lerarenvacatures bedreiging voor onderwijskwaliteit

Foto: shutterstock. Recordaantal niet-ingevulde lerarenvacatures bedreiging voor onderwijskwaliteit

Bij de start van een nieuw schooljaar zullen duizenden leerlingen hun eerste lessen al meteen in de studie moeten doorbrengen. Met ongeveer 3.400 niet-ingevulde augustusvacatures bereikt het lerarentekort opnieuw een record. “Er is meer dan ooit nood aan een grondige hervorming om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken en om jonge leraren in de sector te houden”, zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers. “Maar de nota’s van de komende Vlaamse regering stellen geen omvattend lerarenpact in het vooruitzicht, enkel opnieuw gemorrel in de marge.”

Met meer dan 3400 openstaande vacatures in het onderwijs eind augustus, net voor de start van het schooljaar, bereikte het lerarentekort in Vlaanderen opnieuw een ongekend hoogtepunt. Het lerarentekort blijft dus alsmaar verder groeien; dat ziet men ook duidelijk in de jaarstatistieken van de VDAB. Afgelopen schooljaar 2023-2024 waren er in het basisonderwijs 8.828 gepubliceerde vacatures, dat zijn er 4,3 procent meer dan een schooljaar eerder wat toen ook al een recordjaar was. In het secundair onderwijs waren dat er 15.658, een stijging met 1,8 procent. Daartegenover staat dat het aantal werkzoekende leraren op een historisch dieptepunt stagneert.

“Dit vormt meer en meer een ernstige bedreiging voor de continuïteit en kwaliteit van ons onderwijs”, reageert Vlaams Parlementslid en Vlaams Belang-onderwijskopvrouw Roosmarijn Beckers. “Dit tekort dwingt scholen om noodoplossingen te zoeken, wat de druk op zowel bestaande leerkrachten als de leerlingen doet toenemen. Er is dus meer dan ooit nood aan een grondige hervorming om het lerarenberoep aantrekkelijker te maken en om beginnende leraren in de sector te houden.”

Onderhandelingsnota’s nieuwe regering spreken enkel over borrelnootjes, geen nodige grondige hervorming

Beckers koestert echter weinig verwachtingen op dit thema bij een komende nieuwe regering van N‑VA, cd&v en Vooruit. “Uit de lekken van de onderhandelingsnota’s blijkt enkel meer gemorrel in de marge, geen nodige grondige hervorming. Behalve dat een mutatie van vastbenoemde leraren van een school naar een andere een recht zou worden (en dus geen gunst meer) en wat extralegale voordelen als maaltijdcheques voor leraren, hebben de onderhandelende partijen voorlopig niks substantieels. Enkel borrelnootjes dus”, aldus Beckers. “Niemand wordt leraar omdat hij ook maaltijdcheques kan krijgen. Adolescenten willen leraar worden om in een stabiele opdracht hun professionaliteit te gebruiken om leerlingen waardevolle inzichten en vaardigheden bij te brengen, met voldoende autonomie, en dus zonder te veel planlast en zonder te veel voor therapeut of politieman te moeten spelen.”

“De Vlaamse regering moet werk maken van een aanpassing van het lerarenstatuut met enerzijds een evolutie van een lesuuropdracht naar een schoolopdracht en anderzijds een hervorming van het huidige te rigide benoemingsstelsel. Voorzie ook voldoende ondersteuning aan scholen opdat ze een hedendaagser HR-beleid kunnen voeren. Maar we moeten ook zorgen voor een planlastreductie en scholen en leraren meer handvaten bieden voor een betere ordehandhaving. Enkel zo maken we van het onderwijs een aantrekkelijke sector in tijden van algemene krapte op de arbeidsmarkt.”