Recordaantal faillissementen: Vlaamse regering blijft stil terwijl bedrijven kapseizen
Het nieuwe jaar is gestart, maar de economische vooruitzichten in Vlaanderen blijven somber. Volgens de nieuwste Faillissementenbarometer van Graydon werden er in 2024 maar liefst 6.674 faillissementen geregistreerd in Vlaanderen. “Dit is een triest record, en het tweede jaar op rij dat de grens van 6.000 faillissementen wordt overschreden”, reageert Vlaams Parlementslid Tom Lamont die vandaag in het Vlaams Parlement minister-president Mathias Diependaele (N-VA) oproept om dringend in actie te schieten.
“De cijfers spreken voor zich: de economische motor in Vlaanderen hapert ernstig”, aldus Lamont. “We hebben nu twee jaren op rij een recordaantal faillissementen. Dat betekent duizenden ondernemers die hun droom zien uiteenspatten en meer dan 27.000 Vlamingen die zonder werk vallen. En wat doet deze regering? Ze blijft halsstarrig vasthouden aan de illusie dat alles goed gaat.”
“Het huidige beleid jaagt bedrijven weg in plaats van ze te ondersteunen”
Het Vlaams Belang wijst al langer op de verstikkende impact van administratieve lasten en groene regelgeving, en de praktijk toont de effecten ervan eens te meer. “Vlaamse ondernemers worden geconfronteerd met ellenlange procedures en een regelneverij die hen letterlijk de keel dichtknijpt”, zegt het Vlaams Parlementslid. “Als we willen dat bedrijven in Vlaanderen blijven produceren, investeren en groeien, dan moet deze regering eens eindelijk de realiteit onder ogen zien. Het huidige beleid jaagt bedrijven weg in plaats van ze te ondersteunen.”
Lamont vraagt minister-president Diependaele om daadkracht te tonen en Vlaamse jobs te redden. “In het verleden heeft deze regering gesproken over een KMO-toets voor nieuwe regelgeving. Dat is een goed begin, maar het blijft bij woorden. Het is tijd om die toets effectief door te voeren én een grondige evaluatie te maken van alle bestaande regels die bedrijven vandaag al moeten volgen. Schrappen in die bureaucratie is absoluut noodzakelijk.” Het Vlaams Belang blijft opkomen voor de Vlaamse ondernemers en werknemers. “Onze bedrijven verdienen een regering die hen vooruithelpt, niet een die hen op kosten jaagt en laat verdrinken in papieren”, besluit Lamont.