Nieuws
dinsdag, 25 jun 2024

Recht op zelfverdediging moet uitgebreid naar privébezit

Foto: iStock. Recht op zelfverdediging moet uitgebreid naar privébezit

Het Vlaams Belang neemt met tevredenheid kennis van de vrijspraak van een juwelier die in 2018 een gewapende overvaller doodschoot. “Maar het is een schande dat deze man eerst zes jaar lang in onzekerheid heeft moeten leven”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “En zolang het recht op zelfverdediging niet wordt uitgebreid naar privébezit, kan Justitie zich nog altijd achter de daders blijven scharen, in plaats van achter de slachtoffers, zoals deze juwelier.”

Het Gentse hof van beroep sprak vandaag een juwelier uit Oostakker vrij, die in eerste aanleg tien maanden met uitstel en 800 euro boete had gekregen omdat hij in 2018 een overvaller had doodgeschoten. Gewapend met een handvuurwapen en met een kalasjnikov, had de crimineel in kwestie, samen met een kompaan, op uiterst gewelddadige wijze de juwelierszaak beroofd. Daarbij werd de vader van de juwelier neergeslagen en werden zes mensen onder schot gehouden. Er werd zelfs gedreigd hen allen af te maken. Omdat hij vreesde dat ze zouden terugkomen nam de zaakvoerder de criminelen bij hun vlucht onder vuur.

“Handelaars moeten hun winkels niet zomaar laten leegroven”

Voor het Vlaams Belang moeten uitbaters van handelszaken die oog in oog komen te staan met gewapende criminelen hun zaak kunnen beschermen. En de partij was er dan ook absoluut niet over te spreken dat de juwelier uit Oostakker in de correctionele rechtbank een veroordeling opliep. “Van handelaars mag niet verwacht worden dat zij hun winkels zomaar laten leegroven”, stelt Dillen. “De uitbreiding van wettige verdediging naar privébezit is niets anders dan een noodzaak, en het Vlaams Belang diende met het oog hierop al eerder een wetsvoorstel in.”

“In ons wetsvoorstel wordt niet enkel de wettige verdediging uitgebreid naar het verdedigen van privébezit, ook wordt er het begrip ‘noodweerexces’ ingevoerd”, besluit Dillen. “Een slachtoffer dat geconfronteerd wordt met een acute gevaarsituatie, wordt overmand door angst, radeloosheid, blinde woede en paniek. In die omstandigheden valt een redelijke afweging van wat onder noodzakelijke verdediging moet worden verstaan, niet te verwachten. Het ‘noodweerexces’ kan ervoor zorgen dat hier de nodige rekening mee worden gehouden en kan onterechte veroordelingen, zoals deze die de juwelier in eerste aanleg te beurt viel, vermijden.”