Nieuws
maandag, 17 jun 2024

Rampzalige natuurherstelwet toch goedgekeurd, ondanks signaal van de kiezer

De desastreuze natuurherstelwet lijkt nu toch te worden aangenomen. Dit omdat de Oostenrijkse minister van Milieu alsnog heeft voorgestemd, tegen de eigen regeringspartners in. Deze natuurherstelwet wordt gezien als een stikstofakkoord 2.0 en zal onze landbouwsector nog verder op slot zetten. Nieuw verkozen Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang, Barbara Bonte, noemt de goedkeuring compleet onaanvaardbaar. “Het signaal van de kiezer was overduidelijk: minder Green Deal.”

“Onze partij werd in Vlaanderen de grootste in de recente Europese verkiezingen met meer dan een miljoen stemmen. De afschaffing van de Green Deal was niet alleen een centraal deel van onze Europese campagne, wij voeren er als sinds 2020 consequent oppositie tegen. Zo dienden we in februari dit jaar nog een motie in ter afschaffing van de Green Deal”, bemerkt Bonte. “De laatste legislatuur stond in teken van de totalitaire groene agenda en de kiezer heeft deze agenda weggestemd. De groene golf van 2019 is vervangen door de nationalistische golf van 2024.”

"Het zal de onzekerheid in de landbouwsector enkel maar doen toenemen, zowel juridisch als economisch, het is een stikstofakkoord 2.0"

De natuurherstelwet is niet enkel de recentste wetgevende verwezenlijking van de Green Deal, maar ook de radicaalste. “Deze beruchte wet eist dat landen hun natuur herstellen naar de staat van 70 jaar geleden, in Vlaanderen is dit simpelweg onmogelijk. Het zal de onzekerheid in de landbouwsector enkel maar doen toenemen, zowel juridisch als economisch, het is een stikstofakkoord 2.0”, vervolgt Bonte.

Daarnaast is het laatste woord over de goedkeuring nog niet gezegd. De Oostenrijkse bondskanselier liet immers weten dat de bevoegde minister volgens de grondwet haar goedkeuring helemaal niet zou mogen geven. Volgens de bondskanselier is er geen akkoord binnen de Oostenrijkse regering. Oostenrijk dreigt er dus mee naar het Hof van Justitie te stappen. Bonte is echter niet verbaasd over de onverwachte stap van de groene minister, “De ecofanatieke elite zal er alles aan doen om deze wet er alsnog door te krijgen, het hobbelige traject van de wet heeft dit al meermaals aangetoond. Voor hen is de klimaatideologie belangrijker dan het signaal van de kiezer. Deze elite is bezig met het einde van de wereld, terwijl gewone mensen bezig zijn met het einde van de maand.”