Raad van Bestuur van bpost moet opstappen
Het Vlaams Belang eist het ontslag van de voltallige Raad van Bestuur van bpost. “Het louter postjes pakken en het gebrek aan iedere verantwoordelijkheidszin kan niet zonder gevolgen blijven”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “De wanpraktijken bij het overheidsbedrijf hebben de belastingbetaler al honderden miljoenen euro gekost, en daar kunnen nog voor honderden miljoenen aan boetes bijkomen.”
Vandaag liet de Kamercommissie Mobiliteit haar licht schijnen over de feiten die al een tijd als een donkere wolk boven bpost hangen. Zo rekent bpost buitensporige marges aan voor contracten met de overheid over bijvoorbeeld de productie en uitgifte van nummerplaten, het versturen van verkeersboetes en het beheer van de 679-rekeningen van de overheid. “Daarenboven verhuurt het overheidsbedrijf tegen bijzonder hoge huurgelden kantoren aan de federale overheidsdienst Justitie”, aldus Dewulf. “Bpost valt van het ene schandaal in het andere, maar wordt ook steeds de hand boven het hoofd gehouden door de schandalenpartij bij uitstek, de PS.”
“De financiële wantoestanden bij bpost hebben de burger al ettelijke miljarden gekost”
Het Kamerlid merkt op dat bpost al jaar en dag wordt bijgestaan door het consultancybureau McKinsey, doch gelet op de wanpraktijken, blijkbaar zonder enig succes. “Dat McKinsey samen met het advocatenkantoor van bpost, Eubelius, dan ook nog eens betrokken waren bij de eigen interne audit aangaande deze wanpraktijken, tart alle verbeelding”, gaat Dewulf verder. “Wanneer we de om en bij 600 procent aan waardevermindering van bpost in de afgelopen vijf jaar meerekenen, hebben de financiële wantoestanden de burger al ettelijke miljarden gekost.”
“Om dit zinkende schip drijvend te houden trok de door de PS geleide Raad van Bestuur van bpost onlangs de veel te dure Chris Peeters als nieuwe CEO aan, weer iemand uit de McKinsey-stal”, merkt Dewulf tot slot op. “De dupe zijn niet enkel de belastingbetalers, die voor 51 procent eigenaar zijn en de waarde van het bedrijf zagen kelderen, maar ook de duizenden hardwerkende postbodes die omwille van hun dagdagelijkse inzet en trots dit bedrijf nog enige waardigheid geven. Een waardigheid die niet uitgaat van de Raad van Bestuur, die beter de eer aan zichzelf zou houden.”