Nieuws
dinsdag, 29 apr 2025

Vlaamse regering moet aandeel Brussels Airport verwerven

Foto: iStock. Vlaamse regering moet aandeel Brussels Airport verwerven

Naar aanleiding van de verkoop van het Canadese belang in Brussels Airport, roept het Vlaams Belang de Vlaamse regering op om een strategische participatie te verwerven in onze grootste luchthaven. "Brussels Airport is een cruciale economische poort tot onze regio. Deze luchthaven moet in Vlaamse handen blijven”, benadrukken Vlaams Parlementsleden Kristof Slagmulder en Frédéric Erens.

Het Canadese pensioenfonds OTPP biedt zijn aandeel van 30 procent in Brussels Airport te koop aan. Voor het Vlaams Belang is dit een uitgelezen kans om de Vlaamse controle over deze essentiële infrastructuur te versterken. "We kunnen het ons niet veroorloven om nog meer controle te verliezen over zo'n belangrijke economische hefboom", zegt Slagmulder.

De partij wijst erop dat Brussels Airport jaarlijks 8,8 miljard euro bijdraagt aan het Belgische BBP en goed is voor zo'n 65.000 banen. "De luchthaven is na de haven van Antwerpen-Brugge de tweede motor voor onze Vlaamse economie. Door zelf deze aandelen te verwerven, verzekeren we niet alleen dat de beslissingscentra in eigen handen blijven, maar garanderen we ook dat de toekomstige winsten terugvloeien naar de Vlaamse schatkist", aldus Slagmulder.

“De Vlaamse regering moet hierover een duidelijk financieel en strategisch plan voorleggen waarover transparant wordt gecommuniceerd aan het parlement”

Een lokale verankering van strategische infrastructuur is volgens het Vlaams Belang noodzakelijk voor economische onafhankelijkheid. "Als OTPP’s aandelen in handen van een andere buitenlandse investeerder vallen, dreigen we opnieuw de controle te verliezen over wie zich op ons grondgebied begeeft, met alle risico’s van dien", waarschuwt Slagmulder.

Het Vlaams Belang vraagt dan ook dat de Vlaamse regering een duidelijk financieel en strategisch plan voorlegt waarover transparant wordt gecommuniceerd aan het parlement. “De participatie moet concrete voordelen opleveren voor Vlaanderen, zoals meer invloed op economische ontwikkeling, werkgelegenheid en milieudossiers”, besluit Erens, “Een gedetailleerde kosten-batenanalyse die de verwachte rendementen op korte en lange termijn in kaart brengt, is natuurlijk ook zeker nodig. Het verwerven van een strategische participatie is immers een belangrijke kost die de nu reeds deficitaire begroting zal bezwaren.”