Nieuws
woensdag, 21 aug 2024

Privévliegtuig voor koffietje met De Wever: schaamteloos!

Foto: wikimedia commons. Maximilian Greger. Privévliegtuig voor koffietje met De Wever: schaamteloos!

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat koning Filip gebruik maakt van korteafstandsvluchten om formateur Bart De Wever (N-VA) te kunnen ontmoeten. “Dergelijke vluchten zijn peperduur”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Maar dat is uiteraard niet de zorg van de rijkste familie van België, die ze gewoon door de belastingbetaler laat bekostigen. Aan dit volstrekt schaamteloos gedrag moet een einde komen.”

Om afgelopen maandag een kort gesprekje met De Wever te hebben, deed de koning der Belgen, die na zijn bezoek aan de Olympische Spelen in zijn buitenverblijf op het eilandje Yeu aan de Franse kust vertoeft, een beroep op de Falcon 7X. Dit toestel, een privévliegtuig van Defensie, pikte Filip op in Nantes – op amper 700 kilometer van Brussel – en diende daarvoor op elf uur tijd vier korte vluchten te maken. “Een vlucht met de Falcon 7X kost duizenden euro’s per uur”, aldus Pas, die opmerkt dat de koning, omwille van de moeizame regeringsvorming, nog vaak over en weer zal vliegen naar Brussel.

“Belastingbetaler draait hiervoor op”

“De vluchten die de koning maakt, officieel of privé, worden door Defensie en dus door de belastingbetaler betaald”, gaat Pas verder. Het Kamerlid vroeg hierover in het verleden regelmatig cijfers op bij de minister van Defensie. “In 2022 maakte het koningshuis zestien buitenlandse reizen gemaakt met legervliegtuigen, voor een totale kostprijs van 1.250.000 euro. En in 2023 ging het om vijftien reizen voor een totaalbedrag van net geen anderhalf miljoen euro.”

“Videogesprekken tussen staatshoofd en formateur zouden in de toekomst niet enkel goed zijn voor milieu en klimaat, maar ook geweldig goed nieuws zijn voor de belastingbetaler”, besluit Pas. “Al hoeven wat ons betreft die gesprekken ook niet via het scherm plaats te vinden. Als democraten zullen we ons steeds blijven verzetten tegen middeleeuwse gebruiken waarbij niet-verkozen personen, louter op basis van rechten die ze uit hun geboorte puren, regeringsvormingen kunnen beïnvloeden en sturen.”