Persberichten
donderdag, 10 okt 2024

Premie voor elektrische wagens loopt op tot meer dan 45 miljoen euro

Foto: iStock. Premie voor elektrische wagens loopt op tot meer dan 45 miljoen euro

Het Vlaams Belang roept Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA) op om het fiscale gunstregime voor elektrische wagens te stoppen. “De kostprijs loopt de spuigaten uit. Aanvankelijk begroot op 20 miljoen voor dit jaar, blijkt uit het antwoord van De Ridder op mijn vraag dat we nu al boven de 45 miljoen te zitten”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “De nieuwe Vlaamse regering zegt wel deze onbetaalbare sinterklaaspolitiek te willen afschaffen, maar moet dan ook duidelijkheid geven wanneer dit effectief zal gebeuren, en liefst zo snel mogelijk.”

Automobielfederatie Traxio bracht recent opvallende cijfers over de verkoop van elektrische wagens. In heel Europa blijkt die verkoop gekelderd. Maar in Vlaanderen kende het daarentegen een explosie. “En dat komt niet omdat de Vlaming dat elektrisch rijden zo aangenaam vindt. En ook niet omdat de Vlaming wakker zou liggen van het klimaat, dat hebben de verkiezingen immers aangetoond”, aldus Claes. “De enige reden zijn de massale subsidies en fiscale voordelen voor wie zo’n elektrische wagen kan betalen.”

In Vlaanderen kan men sinds 12 februari een premie aanvragen wanneer men een elektrische auto aankoopt. Die kan oplopen tot 5.000 euro voor een exemplaar tot 40.000 euro. “En het gevolg liet zich raden. In de eerste 9 maanden van 2024 werden er al meer nieuwe elektrische wagens ingeschreven dan in heel 2023. En 12.813 van die wagens werden aangekocht door particulieren”, gaat Claes verder. “En dat is nog niet eens het eindbedrag, want Vlaamse particulieren en vzw’s kunnen nog tot het einde van dit jaar een aanvraag indienen.”

“Een duur verkiezingscadeau van de vorige Vlaamse regering”

Naast de premie krijgt men ook allerlei belastingvoordelen: zo hoeft men voor een elektrische wagen geen BIV of verkeersbelasting te betalen. “Een duur verkiezingscadeau van de vorige Vlaamse regering”, merkt het Vlaams Parlementslid op. “Vandaag zitten de liberalen, die de Mobiliteitsminister leverden, daar niet meer, maar bestaat de premie nog steeds.”

Voor het Vlaams Belang heeft die premie geen enkele reden van bestaan. “Elektrische wagens staan evenveel in de file als andere wagens; ze maken evenveel gebruik van onze erbarmelijke wegen; en door hun hogere gewicht zijn ze absoluut niet veiliger”, besluit Claes. “Laat iedereen dus mee verkeersbelastingen betalen. En schrap zo snel mogelijk die premies van 5.000 euro voor wie zich toch al zo’n elektrische wagen van 40.000 euro kan veroorloven.”