Politievakbonden: “Regering toont geen respect voor politie”
Op zaterdag 22 oktober trokken de drie politievakbonden (NSPV, VSOA en ACV) naar het Open Vld-congres in Brussel. Ze protesteerden er tegen de gebroken beloftes van de Vivaldi-regering. De bonden nemen het de liberale ministers De Croo en Van Quickenborne kwalijk dat de regering terugkomt op eerdere toezeggingen voor een loonsverhoging gedaan door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Vlaams Belang heeft alle begrip voor de acties van de politie. “De politieambtenaren kregen al ruim 20 jaar geen opslag meer”, aldus commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). Nu er dan eindelijk een belofte was van minister Verlinden om de verhoging door te voeren vanaf januari 2023 is het wraakroepend dat de regering De Croo terugkomt op die belofte. Dit is niet ernstig meer.”
Uiteindelijk is een kleine delegatie van de bonden, geleid door Vincent Houssin (VSOA), Carlo Medo (NSPV) en Joery Dehaes (ACV), ontvangen door De Croo en Van Quickenborne.
Dat onderhoud verliep kort en bondig en achteraf toonden noch Open Vld-premier Alexander De Croo of Van Quickenborne veel begrip voor de reactie van de bonden. Op Twitter toonde vooral de liberale politievakbond VSOA zich bijzonder kritisch voor de blauwe ministers: “Dankzij deze regering met Open Vld, cd&v, Groen en Vooruit wordt een loonopslag voor de politie na meer dan 20 jaar uitgesteld.”
De politievakbond neemt het de regeringspartijen bijzonder kwalijk dat ze de partijdotaties die in 2020 zo’n 73,6 miljoen euro bedragen lieten verhogen tot 75,2 miljoen in 2021. Een kritiek die door Depoortere gedeeld wordt: “Het Vlaams Belang is al langer voorstander om duchtig te snoeien in de partijdotaties. We willen ze zelfs halveren. Maar het stoot op een njet van de paars-groene meerderheidspartijen”, verduidelijkt hij. “Politici die weigeren op zichzelf te besparen zijn compleet ongeloofwaardig”, klinkt het. De liberale ministers probeerden zichzelf achteraf in de media tevergeefs te verdedigen op basis van foute informatie en leugens, zo vonden ook de vakbonden.
Politievakbonden maken zelfde analyse als Vlaams Belang: Open Vld en Vivaldi hebben gebrek aan respect voor politie
Ook minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld) werd geviseerd en een gebrek aan respect voor de politie verweten: “Minister Van Quickenborne zegt in de ‘Zevende Dag’ dat de politie meer opslag krijgt dan de rest van de bevolking, maar vergeet te vermelden dat de politie al 20 jaar geen euro opslag heeft gekregen! Hij zegt dat de politie op 58 jaar kan stoppen met werken. Maar sedert 2014 is de pensioenleeftijd voor politieagenten 65 jaar. Een vervroegde uittreding geldt enkel voor een klein deel van het personeel. De minister zegt ook dat de politievakbonden geweld (fake news) hebben gebruikt ten overstaan van Open Vld-leden, maar vergeet te vermelden dat deze leden, eenmaal binnen, de bonden uitdaagden met een opgestoken middenvinger.”
Ortwin Depoortere betreurt in ieder geval de escalatie van het dossier en de houding van de regering tegenover de vakbonden: “Het is beschamend dat liberale ministers zich van leugens moeten bedienen tegen de begrijpelijke kritiek van de politievakbonden. Belofte maakt schuld, en in dit dossier heeft de regering te veel beloftes gebroken. Je kan de mensen niet blijven aan het lijntje houden. Ik heb dus alle begrip dat het geduld van de bonden opraakt.”
Het Vlaams Belang zal in de Kamer van Volksvertegenwoordigers dan ook aandringen op het nakomen van de gemaakte beloftes.