Nieuws
donderdag, 14 nov 2024

Politieke inmenging in programmatie VRT is geen probleem voor mediaminister

Foto: iStock. Politieke inmenging in programmatie VRT is geen probleem voor mediaminister

In de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement ondervroeg volksvertegenwoordiger Klaas Slootmans (Vlaams Belang) mediaminister Cieltje Van Achter (N-VA) over politieke inmenging in de programmatie van de VRT. “Hoewel dergelijke gebruiken steeds met klem ontkend worden, brachten in de media uitgebrachte mails die inmenging ontegensprekelijk aan het licht”, aldus Slootmans. “Als Vlaams minister moet Van Achter hierover een onderzoek bevelen bij de mediaregulator. De vraag is echter of ze ook de politieke moed heeft om dat te doen.”

In mei 2023 trokken twee leden van het VRT-directiecollege naar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) met een menu aan programmavoorstellen. “Natuurlijk ging het om voorstellen op maat van de Vlaamse Regering”, stelt Slootmans. “Tv, radio, online content, alles blijkt te koop als de juiste prijs wordt betaald. Een rubriekje in ‘Iedereen beroemd’? 150.000 euro. Een verhaallijntje in ‘Thuis’? 220.000 euro. Aflevering met Tom Waes die vanzelfsprekend het Vlaamse regeringsbeleid bejubelt? 170.000 euro – per stuk wel te verstaan. ‘U vraagt, wij draaien’ blijkt het credo aan de Reyerslaan.”

Maar er is eigenlijk wel meer dat de media deze week aan het licht brachten. Zo schrijft de intendant van Flanders Technology & Innovation, die met programma-ideeën ging lobbyen bij VRT, in een mail dat deze programma’s ‘de perceptie van de Vlaamse Regering als een daadkrachtige ploeg zullen stimuleren’. En om het helemaal compleet te maken, besloot hij zijn schrijven veelzeggend met de woorden ‘Mooi meegenomen, zo net voor de verkiezingen.’ En uit een gelekte mail van een VRT-directielid blijkt eenzelfde verloop op het kabinet Somers. In dat kabinet bleek het enthousiasme zelfs groter dan verwacht.

“Minister Van Achter vindt het allemaal oké, gewoon omdat het vroeger ook zo gebeurde”

“Volgens een medewerker van het productiehuis van VRT, VRT-Studio’s, was op een bepaald ogenblik een derde van de medewerkers zogenaamde ‘kabinetsprogramma’s’ aan het maken”, gaat Slootmans verder. “Ik wou van minister Van Achter weten hoe deze flagrante schendingen van de decretale onafhankelijkheid van VRT evalueert, en welke initiatieven ze zou nemen om politieke inmenging bij VRT in de toekomst te voorkomen. Maar in haar antwoord poogde de minister enkel de ernst van de toestand te minimaliseren.”

“Het interne controleorgaan slaat alarm en spreekt over grote deontologische problemen; netmanagers hebben het over een inflatie aan kabinetsprogramma’s en over een groeiende politieke inmenging; tientallen VRT-medewerkers zeggen dat de openbare omroep de broek laat zakken voor ministeriële centen”, besluit Slootmans. Als de minister dat allemaal oké vindt, gewoon omdat het volgens haar vroeger ook zo gebeurde, dan kan je je oprecht afvragen of wij hier nog in Vlaanderen wonen, en niet in Venezuela of Noord-Korea.”

Close menu