“Politieke benoemingen zoals bij BIPT blijven bijzonder lucratief”
Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) is de federale regulator die voornamelijk belast is met de regelgeving en de controle op de telecommunicatie-operators zoals Proximus en Telenet, en de postbedrijven. “Maar daarnaast is het BIPT ook een schoolvoorbeeld van politieke benoemingen in wel zeer lucratieve postjes”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “De cijfers die ik opvroeg bij minister van overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) spreken boekdelen.”
De voorzitter van de Raad van het BIPT, Michel Van Bellinghen, werd in 2017 aangesteld door toenmalig vice-premier en minister voor Telecommunicatie en Post Alexander De Croo (Open Vld). “Niet toevallig natuurlijk”, merkt Dewulf op, “want net zoals De Croo behoort Van Bellinghen tot de liberale familie, en was hij in het verleden kabinetard op liberale kabinetten.”
“Dat Michel Van Bellinghen van het BIPT meer verdient dan een premier valt op geen enkele manier te verantwoorden”
Dat het voorzitterschap van de Raad van het BIPT een bijzonder lucratief postje is, blijkt nu duidelijk uit de cijfers die Dewulf opvroeg. “In 2021 bedroeg de brutowedde voor de voorzitter maar liefst 268.401,63 euro – of meer dan 22.000 euro per maand”, aldus nog Dewulf. “Daarmee verdient de voorzitter van het BIPT meer dan de eerste minister van het land. Daarnaast beschikt hij ook nog eens over een dienstwagen en een tankkaart, kwestie van zijn karige loon niet zelf te moeten opsouperen aan dure brandstof.”
“Het is werkelijk ongehoord dat door politieke benoemingen gekatapulteerde politieke vrienden zulke exorbitante lonen opstrijken” besluit Dewulf.