Nieuws
maandag, 23 sep 2024

Plannen van Gilkinet zijn onrealistisch

Foto: iStock. Plannen van Gilkinet zijn onrealistisch

Begin september raakte bekend dat de NMBS de tweede fase van haar vervoersplan, voorzien voor december 2024, wou uitstellen wegens een gebrek aan treinbestuurders. Het leverde hen een boze reactie op van minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Hij eiste dat de Raad van Bestuur van de NMBS op die beslissing zou terugkomen en dreigde zelfs het spoorbedrijf financieel te zullen straffen. Het Vlaams Belang betreurt deze houding. “Zijn groene spierballengerol tegenover de NMBS brengt realistische oplossingen niet dichterbij”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Van een minister zou men iets anders verwachten.”

De in lopende zaken verkerende minister Gilkinet werd door parlementslid en voorzitter van de Commissie Mobiliteit Frank Troosters opgetrommeld om uitleg te komen geven in de bevoegde Kamercommissie. Gilkinet gaf er aan gebruik te zullen maken van zijn (groene) regeringscommissaris om de beslissing tot uitstel van het vervoersplan door de Raad van Bestuur van de NMBS te schorsen. Intussen heeft Gilkinet de daad bij het woord gevoerd en maakt daarbij effectief gebruik van de wettelijke mogelijkheid waarover hij beschikt volgens de wet op de uit 1991 daterende wet op de overheidsbedrijven.

“Als minister heeft hij deze mogelijkheid, maar het is ongezien dat deze stap gezet wordt”, aldus Troosters. “het geeft aan dat hijzelf en de top van de NMBS niet meer op dezelfde lijn zitten, een gegeven dat we al van in het begin van zijn aantreden als minister konden vaststellen.”

“Treinreizigers en treinpersoneel worden hiervan de dupe”

Het Kamerlid heeft weinig vertrouwen in de onderhandelingen die momenteel lopen tussen de NMBS-top en minister Gilkinet. “De feiten zijn wat ze zijn en bevestigen wat iedereen zag aankomen: de plannen van de groene minister blijken gewoon onrealistisch te zijn”, besluit Troosters. “Door het tekort aan operationeel personeel zoals treinbestuurders ligt de werkdruk bijzonder hoog, is er een verhoogd absenteïsmecijfer, en geraakt zelfs het huidige vervoersplan amper uitgevoerd. Nog meer treinen op het spoornet eisen zou enkel tot een verdere daling van de stiptheid en een toename van het aantal afgeschafte treinen leiden. Zowel de nu al gefrustreerde treinreizigers alsook het spoorpersoneel zouden daar eens te meer de dupe van zijn.”