Nieuws
woensdag, 12 jul 2023

Personeel van De Lijn heeft enkel baat bij concrete maatregelen

Foto: iStock. Personeel van De Lijn heeft enkel baat bij concrete maatregelen

Het Vlaams Belang vreest dat de door de federale en de Vlaamse regeringen aangekondigde aanpak van agressie op bussen van De Lijn bij woorden zal blijven. Zo goed als dagelijks worden buschauffeurs of -begeleiders fysiek aangevallen”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden. “Een onaanvaardbare toestand. We kennen nochtans allemaal de oplossing: bodycams en lichte verdedigingswapens. Maar toch verkiezen de beide regeringen om er eerst nog wat over te palaveren in werkgroepen.”

Het fysieke geweld tegen het personeel van De Lijn stijgt zienderogen. In 2021 werd 240 incidenten opgetekend, in 2022 was dat met 338 al 40 procent meer. En alleen in de eerste 90 dagen van dit jaar werden 92 personeelsleden slachtoffer van fysieke agressie, wat samen tot 1.492 dagen werkverlet leidde. “Bussen van De Lijn vervoeren doorgaans zo’n 20 tot 25 procent zwartrijders”, aldus Verheyden. “En dat bezorgt het personeel iedere dag discussie en verbale agressie met bedreigingen en beledigingen. En ook van trek- en duwwerk kijkt helaas niemand meer op.”

“Stop agressie, en stop daarom het gepalaver”

Het Vlaams Belang blijft zwaar tillen aan elke vorm van baldadig gedrag tegen het personeel. “We pleiten al sinds jaar en dag voor concrete maatregelen om die mensen naar behoren te beschermen”, vervolgt Verheyden. “Het gebruik van bodycams zal al een ernstig ontradend effect hebben, en daarnaast moet men gebruik kunnen maken van handboeien, pepperspray en andere lichte verdedigingswapens. Ook is er een lik-op-stuk-beleid nodig met zware straffen voor wie zich op het openbaar vervoer aan geweld bezondigt.”

Het actieplan ‘Stop Agressie’, dat de federale regering samen met de Vlaamse regering lanceerde, volstaat helaas nog niet om de agressie aan te pakken. “Net als de vakbonden vrezen we dat het o zo nuttige gebruik van bodycams op de lange baan zal worden geschoven”, merkt ook Kamerlid Ortwin Depoortere op. “Het gaat om een vaag voorstel, dat nu eerst zal moeten voorliggen in een werkgroep en, wie weet, later misschien ook nog eens in een evaluatiecommissie. De ministers Annelies Verlinden (cd&v) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hebben duidelijk zelf nood aan een actieplan ‘Stop Gepalaver’. Er gaat weer veel tijd verloren, en die hebben we niet wanneer er dagelijks buschauffeurs en -begeleiders worden aangevallen.”