Partnergeweld verdubbeld: Vlaams Belang eist lik op stuk-beleid
Het Vlaams Belang eist snelle en doortastende maatregelen ter beteugeling van partnergeweld, nu uit cijfers van hulplijn 1712 blijkt dat het aantal gevallen van intrafamiliaal geweld de afgelopen maanden zomaar eventjes verdubbelde. “Lang voordat er sprake was van een lockdown hebben wij deze problematiek via parlementaire vragen al aangekaart”, zegt Kamerlid Katleen Bury (Vlaams Belang), “en met een reeks aanbevelingen wilden we het probleem aanpakken. Hoog tijd dat hieraan nu ook gevolg wordt gegeven.”
Voor corona waren er jaarlijks 40.000 aangiftes wegens partnergeweld. “Dat was natuurlijk al een vreselijk aantal.”, aldus Bury. “Maar in deze tijden zitten vele mensen ieder uur van de dag samen met hun partner, wat helaas nog tot een enorm aantal extra meldingen leidt.” Brusselse politiestatistieken tonen aan dat het familiaal geweld tijdens de eerste lockdown al steeg met 30 procent.
Bury: “Er is in geval van partnergeweld een veel strengere aanpak nodig dan deze die we nu kennen”
“Die tienduizenden aangiftes vormen slechts het topje van de ijsberg”, vervolgt Bury. “Uit schaamte of angst wordt vaak gewoon geen aangifte gedaan, of pas wanneer het geweld al jarenlang bezig is.” Klachten zijn bovendien moeilijk op te sporen. “Zeker bij psychologische terreur tegen partners, waarvan de impact ook niet onderschat mag worden .” Het Vlaams Belang wil daarnaast ook aandacht voor geweld tegen ex-partners.
Voor het Vlaams Belang dient partnergeweld hard te worden aangepakt. “Van de 40.000 jaarlijkse aangiftes van voor de coronacrisis leidden er slechts 25 tot een uithuiszetting. Verwaarloosbaar weinig.” De partij pleit daarom voor een daadwerkelijke uitvoering van het reeds bestaande snelrecht, en diende daarnaast een reeks aanbevelingen in. Zo moet er bijvoorbeeld in elke provincie een Family Justice Center komen, en moet intrafamiliaal geweld voortaan beoordeeld worden in gespecialiseerde rechtbanken. Ook wil het Vlaams Belang rechtsbijstand voor de slachtoffers vanaf het indienen van de klacht en niet, zoals nu, vanaf de doorverwijzing naar een correctionele rechtbank. Er moet ook een meldingsplicht komen voor CLB en zorgverleners, en de parketten moeten eenvoudiger toegankelijk worden.