Paars-groene verontwaardiging over winsten Engie totaal misplaatst
Het Vlaams Belang is niet verwonderd over de winst van 583 miljoen euro die de Belgische kerncentrales het Franse energieconcern Engie gedurende de eerste drie maanden van dit jaar bezorgden. “De verontwaardiging van de paars-groene partijen daarover mag daarentegen wel verwondering wekken”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Die is immers totaal misplaatst. Het zijn de huidige regeringspartijen die ervoor hebben gezorgd dat er nu enorme winsten naar Franse aandeelhouders gaan.”
“De miserie is begonnen in 2003, toen de groenen tot een kernuitstap hebben beslist en daarmee de hele bevoorradingszekerheid op losse schroeven hebben gezet”, herinnert Van Lommel zich. “De liberalen, de heren Guy Verhofstadt (Open Vld), Patrick Dewael (Open Vld) en Didier Reynders (MR) op kop, meenden vervolgens dat het toch niet lang meer ging duren en verkochten onze kerncentrales dan maar aan Frankrijk. En dit onder goedkeurend oog van de socialisten, die naar eigen zeggen opkomen voor de werkende klasse. Toenmalig minister Freya Van den Bossche (Vooruit) heeft de energiefactuur zelfs op alle niveaus in dit land laten exploderen.”
“Paars-groene partijen zeggen vol verontwaardiging de multinationals te bestrijden, maar hebben ze alleen maar versterkt”
“Paars-groen mist vandaag elke geloofwaardigheid”, vervolgt Van Lommel. “De kerncentrales werden verkocht aan Frankrijk. En de kernuitstap maakt ons afhankelijk van andere bronnen, zoalshet meest vervuilende gas ter wereld: schaliegas. Uit de actualiteit blijkt elke dag weer dat we met de rug tegen de muur staan.”
Vandaag is quasi 25 procent van onze energie reeds afkomstig van gascentrales. “De duurste technologie bepaalt de marktprijs, waardoor goedkoper geproduceerde kernenergie vandaag wordt verkocht aan een te hoge prijs met grote winsten tot gevolg”, aldus nog Van Lommel. “Dit is een rechtstreeks gevolg van twintig jaar wanbeleid.”
“Alleen het Vlaams Belang en de bevolking mogen hierover vandaag met recht en rede verontwaardiging tonen”, merkt Van Lommel tot slot op. “Wij vonden de kernuitstap in 2003 onverantwoord, net als de uitverkoop van de kerncentrales aan Frankrijk. Reeds op dat ogenblik had men massaal moeten investeren in nieuwe kerncentrales. Mocht er toen naar onze partij geluisterd zijn, hadden we er nu veel beter voor gestaan.”