“Paars-groen bereidt zich niet voor op komende winter”
De torenhoge energieprijzen bezorgen heel wat Vlamingen kopzorgen. Het was de aanleiding voor Het Laatste Nieuws om een peiling uit te voeren naar de impact hiervan. “En hieruit blijkt nog maar eens dat de situatie zeer ernstig is”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Maar nog steeds laat paars-groen na voldoende maatregelen te nemen.”
Veel mensen slagen er niet in om de aflossing van hun eindfactuur te voldoen en ook de periodieke voorschotten stellen sommige gezinnen nu voor problemen. “De energieleveranciers zien een aanzienlijke stijging, sommigen een verdubbeling, van de vraag voor een afbetalingsplan”, aldus Van Lommel. “Het gaat dan niet enkel om klanten met een commercieel tarief, zelfs klanten met een sociaal tarief ondervinden moeilijkheden.”
“Dat de mensen de energiefactuur niet meer kunnen betalen is voor paars-groen duidelijk geen reden om enige actie te ondernemen”
De energieprijzen zijn sinds september vorig jaar enorm gestegen en zijn sindsdien niet meer echt gezakt. De gemiddelde jaarfactuur voor een aardgascontract dat in juli werd afgesloten is dan ook opgelopen tot het hoogste niveau ooit. “Uit de jaarresultaten van de energieleveranciers blijkt nochtans dat zij hier nauwelijks voordeel uit halen, sommigen draaiden met verlies”, vervolgt Van Lommel. “Zij moeten een gedeelte van de korting van het sociaal tarief voorschieten en wachten tot de overheid die terugbetaalt. Ook de wanbetalingen wegen door, waardoor de leveranciers nu zelf beroep moeten doen op extra financiering.”
“De afgelopen tijd konden we vaststellen dat heel wat Europese landen nu al bezuinigingsmaatregelen nemen met het oog op de komende winter”, merkt Van Lommel op. “Een gedeelte van de elektriciteit wordt immers opgewekt via gascentrales. Door te besparen op elektriciteit, wordt er indirect bespaard op gas, dat dan extra kan worden opgeslagen in de reserves.”
“In Duitsland worden de overheidsgebouwen ’s nachts niet meer verlicht en gaat op veel plaatsen ook de straatverlichting uit na een bepaald uur. In Italië en Spanje werden is het niet meer toegelaten om de airco’s onder een bepaalde temperatuur in te stellen”, besluit Van Lommel. “Waarom werden bij ons nog geen gelijkaardige maatregelen voorgesteld? Volgens deze regering zal het blijkbaar allemaal wel meevallen.”