Overheid kan prijzen aan pomp wel degelijk doen zakken
Het Vlaams Belang stoort zich aan het in de media steeds sterker klinkende verhaaltje dat de overheid niet de macht heeft prijzen zoals deze aan de pomp te doen zakken. “Dat de uitermate hoge prijzen enkel en alleen maar te wijten zouden zijn aan ‘de internationale situatie’ is onjuist”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Wie deze zomer naar het buitenland trekt, kan met eigen ogen zien dat de overheid wel degelijk een impact heeft op de prijzen. Accijnzen zijn echt en hebben een echte impact.”
Aan het begin van de zomervakantie zijn de prijzen van benzine opnieuw fors gestegen. Diesel werd weliswaar iets goedkoper, maar nog steeds betaal je voor zowel diesel als benzine meer dan twee euro per liter. “Steeds meer landgenoten steken de landsgrenzen over, waar de brandstof een pak goedkoper is”, aldus Vermeersch. “De reden voor het verschil ligt in mate waarin in diesel en benzine door de overheid worden belast. Verschillende regeringen hebben maatregelen genomen om hun eigen inwoners te beschermen. Maatregelen die veel verder gaan dan deze van de paars-groene regering.”
“Zo is Duitsland het goedkoopste buurland geworden om de wagen vol te tanken met benzine”, vervolgt Vermeersch. “Voor een liter benzine betaal je er 1,894 euro. Dat komt eenvoudigweg omdat de Duitse regering de accijnzen verlaagd heeft tot het Europese minimum. Een maatregel waar de paars-groene regering tot op vandaag nooit in geslaagd is. Vlaams Belang blijft strijden voor een tweede accijnsverlaging tot het Europese minimum.”
“Ook Luxemburg blijft wat de prijzen aan de pomp betreft een van de goedkoopste buurlanden”, merkt Vermeersch tot slot op. “Gewoonweg omdat de Luxemburgse regering veel minder taksen heft op fossiele brandstoffen dan de Belgische regering. Tijd voor onze regering om lessen te trekken in plaats van leugens te verkopen.”