Opvangsector loopt leeg: “Investeer in onze kinderen”
Opnieuw weerklinken noodkreten vanuit de crèchesector. Tal van kinderdagverblijven moeten sluiten door personeelstekort en de werkdruk blijft stijgen. “De Vlaamse regering schiet flink te kort”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang). “En dat zeggen niet enkel wij maar ook gezinspedagogiek Michel Vandenbroeck (UGent). Er moet dringend slim geïnvesteerd worden en de ongelijkheid in het huidige toelagesysteem moet weggewerkt worden. Kinderen mogen niet de dupe zijn van dit slecht beleid.”
Het personeelstekort en de onderwaardering van de kinderbegeleiders bereikt kritieke niveaus. Een opvang vinden is geen sinecure, en kinderbegeleider werd dit jaar een knelpuntberoep. Er staan zo maar liefst 4.078 vacatures open. “We zijn ons al veel langer bewust van de problematiek”, reageert Malfroot. “We hebben eerder dit jaar al de vinger op de wonde gelegd: er zijn ouders die hun kinderen kunnen laten opvangen aan een inkomenstarief, maar er zijn ook ouders die een vaste prijs moeten betalen voor de opvang van hun kind. Niet elk kind heeft dus gelijke opvangkansen.”
“Voor ons zijn alle kinderen evenveel waard”
“Voor deze regering is tevens niet elke medewerker of elke uitbater evenveel waard”, vervolgt Malfroot. “De kinderopvangbegeleiders hebben geen loon naar werken en hebben te kampen met een hoge werkdruk. Deze mensen hebben twee zaken nodig. Ze moeten voluit hun job kunnen doen en dat is vooral vol passie instaan voor de begeleiding van de kinderen. Ten tweede willen ze een beter loon. De huidige ongelijkheid in de lonen wordt veroorzaakt door het ongelijke, getrapte subsidiesysteem waardoor kinderbegeleiders verloond worden volgens de subsidies die de uitbater ontvangt.”
Het Vlaams Belang is zich ten volle bewust van deze ongelijkheid en wil ze wegwerken om de levensvatbaarheid en de financiële leefbaarheid van alle kinderopvanginitiatieven te garanderen.
De partij diende al een resolutie in om deze ongelijkheid in het subsidiesysteem weg te werken en meer middelen vrij te maken. De andere partijen stemden deze echter weg. Na verschillende initiatieven in de commissie werd er ook op 27 oktober een motie ingediend door het Vlaams Belang. Maar ook hier verkozen de andere partijen om de scheeftrekkingen en de mistoestanden in de sector te verlengen.