Open Vld-pleidooi voor verengelsing hoger onderwijs: “No pasarán”
Op basis van een aanbeveling uit een OESO-rapport over het Vlaamse hoger onderwijs pleit Gwendolyn Rutten (Open Vld) voor een versoepeling van de taalregeling in ons hoger onderwijs, zogenaamd om het “aantrekkelijker” te maken voor internationale docenten en studenten. Zulke versoepeling zou echter de deur openzetten voor een verdere verengelsing en is ook tegengesteld aan engagementen uit het regeerakkoord. “Mevrouw Rutten speelt hiermee openlijk een stukje interne oppositie binnen de meerderheid”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder. “Ik mag hopen dat de Vlaamse regering en vooral de N-VA hier voet bij stuk blijft houden en haar voornemens inzake de versterking van het Nederlands in ons hoger onderwijs in de praktijk zet.”
Vlaanderen bestelde bij de OESO een studie over de staat van ons hoger onderwijslandschap en haar financiering. Op basis hiervan zal de Vlaamse regering met de hogeronderwijsinstellingen zien wat ze hieruit kunnen leren en eventueel kunnen aanpassen. Eerder deze week leverde de OESO haar omvattend rapport af en gaf hierbij 26 aanbevelingen voor ons hoger onderwijs. Hier pikte ex-Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten er eentje uit om nader te bespreken in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, namelijk de opmerking dat Vlaanderen relatief gezien vrij strenge taalvereisten heeft voor het aanstellen van anderstalig academisch personeel aan onze hogeronderwijsinstellingen. Volgens Rutten maakt die taalregeling ons hoger onderwijs onaantrekkelijk en soms zelfs ontoegankelijk voor internationale studenten en docenten, wat dan weer tot prestigeverlies zou leiden.
“Ik vind dit een vrij eigenaardige conclusie, want op de recente internationale rankings scoren onze universiteiten bijvoorbeeld erg goed,” reageert Slagmulder. “Ook spreekt Rutten zich hiermee uit tegen de recent gestemde aanscherping van deze taalvereisten, die nochtans in het door Open Vld mee opgestelde regeerakkoord staat en die ze met haar fractie goedkeurde toen dit in de schoot van Onderwijsdecreet 31 in juli nog ter stemming lag.” Hiermee werd verduidelijkt dat een anderstalig personeelslid dat binnen de 5 jaar na aanstelling niet aan de taalvereiste Nederlands op ERK-niveau B2 voldoet, geen onderwijsopdracht kan uitoefenen.
“Vlamingen hebben lang moeten strijden voor het recht op onderwijs in eigen taal. Daar mogen we nooit op toegeven”
Het Vlaams Belang roept op om uitermate waakzaam blijven voor de negatieve gevolgen van de internationalisering in ons Vlaams hoger onderwijs. De deur openzetten naar meer verengelsing is geen goed idee. “Vlamingen hebben in het verleden lang moeten strijden om onderwijs te kunnen volgen in hun eigen taal, daar mogen we nooit op toegeven. Onze strijd tegen de verengelsing betekent niet dat we van het Vlaams hoger onderwijs een Nederlandstalig eiland willen maken, integendeel”, zegt Slagmulder. “Voor gespecialiseerde opleidingen is het soms nodig om die in een andere taal te geven. In de schoot van Onderwijsdecreet 30 werd zo een minimale verhoging van het aandeel anderstalige bachelors van 6 naar 9% goedgekeurd. Maar voor sommigen zal het natuurlijk nooit genoeg zijn, een gegeven waar ik al meermaals voor waarschuwde.”
Het is opvallend dat Rutten nu tegen haar coalitiepartners ingaat en pleit voor een soepeler taalbeleid, terwijl omgekeerd in het regeerakkoord van de meerderheid duidelijk staat dat het Nederlands in ons onderwijs net moet worden versterkt. “We hebben inderdaad net meer nood aan een positievere benadering van het Nederlands in academische kringen”, besluit Slagmulder. “Het is raar dat ik dit als oppositielid moet zeggen, maar Rutten zou zich in deze beter aan haar eigen regeerakkoord houden en de voornemens hierin om het Nederlands actief te promoten als een volwaardige academische taal in realiteit omzetten.”