Op weg naar 40.000 opvangplaatsen voor asielzoekers en het einde is nog niet in zicht
Het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers nadert de 40.000. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) op een vraag van Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas. “Terwijl het aantal asielaanvragen opnieuw afstevent op een recordjaar, evolueert ook het aantal opvangplaatsen naar historische hoogtes. Het lost helemaal niks op, maar toch blijft de Moor overal opvangplaatsen opdringen. Het asielbeleid in dit land is compleet failliet.”
Op een vraag van Barbara Pas herhaalde staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole De Moor, vandaag in de bevoegde commissie dat het opvangnetwerk groter is dan ooit. Bij Fedasil bevat het nu 34.400 opvangplaatsen, naast de 1.500 noodopvangplaatsen die via het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gecreëerd zijn. Daarnaast is er in het zogenaamde Winterplan nog eens een capaciteitsstijging van 2.000 plaatsen voorzien Daarbovenop via de – door premier De Croo geïnstalleerde ‘taskforce’ nog eens bijkomende inspanningen worden gedaan om een substantieel aantal plaatsen (in dat verband was er eerder al sprake van nog eens 2.000 plaatsen) te creëren.
“De Moor erkent eenvoudigweg dat het zo nooit zal ophouden en dat haar beleid daarbij aan de grondslag ligt”
Samen zijn al die opvangplaatsen goed voor een totale opvangcapaciteit van maar liefst 40.000 plaatsen. “Dat terwijl nu al duidelijk is dat zelfs dat niet zal volstaan”, vult Pas aan. “Tijdens de commissie stelde De Moor immers dat er bij ongewijzigd beleid nog heel wat plaatsen nodig zullen zijn. Ze erkent dus eenvoudigweg dat het zo nooit zal ophouden en dat haar beleid daarbij aan de grondslag ligt.” Recent nog, naar aanleiding van het fameuze Winterplan, stelde het Vlaams Belang dat - zolang maatregelen om de instroom in te dammen, uitblijven – er na het tweede Winterplan op rij, ook nog lente-, zomer- en herfstplannen zullen volgen. Dat hoeft ook niet te verbazen, aangezien voor de gemiddeld 100 personen die momenteel dagelijks het opvangnetwerk verlaten, er bijna 120 het land binnenkomen.
Voor ‘structurele maatregelen’ om de instroom in te dammen, verwijst De Moor steevast naar ‘het Europese niveau’. “Dat klinkt natuurlijk beter dan moeten toegeven dan ze zelf geen plannen op dat vlak heeft”, aldus Pas. “Hoe men het ook draait of keert: het feit dat noodzakelijke hervormingen op Europees vlak uitblijven, ontslaat deze regering niet van de plicht om zélf reeds te doen wat kan en moet en nationale maatregelen te nemen om de instroom in te dammen. Maar daar hebben we nog helemaal niks van gezien. De gevolgen zijn ernaar.”