Ook Brussel op weg naar verbod onverdoofd slachten
Het Vlaams Belang is tevreden met de consensus die na een reeks hoorzittingen in het Brussels parlement bereikt werd over het onduldbaar karakter van het dierenleed dat onverdoofd slachten met zich meebrengt. “Een verbod hierop betekent geen inbreuk op de vrije beleving van godsdienst”, zegt Brussels fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael. “Wel betreur ik dat het serene debat werd afgesloten door een beledigende en ronduit extremistische en ophitsende politieke speech van een woordvoerder van het zogenaamde ‘collectif citoyen pour la liberté de culte’. De linkse partijen worden blijkbaar heel zenuwachtig.”
“Ik verwacht dat we eindelijk een meerderheid kunnen vinden om het verbod op onverdoofd slachten dat in de rest van het land van kracht is ook in het hoofdstedelijk gebied Brussel toe te passen", aldus Lootens-Stael. “Nadat het Vlaams Belang reeds in 2019 een voorstel tot het verplicht gebruiken van bedwelming indiende, zijn uiteindelijk ook de meerderheidspartijen DéFI, Groen en Open Vld met een eigen voorstel gekomen. Bij de PS en Ecolo overheerst de angst voor de druk van conservatieve moslimorganisaties.”
“Men mag wat onverdoofd slachten betreft nu niet zwichten onder druk van extremisten”
“Ik zal er alleszins alles aan doen om op deze manier een einde te kunnen maken aan het onnoemelijke dierenleed, want dit is gezond verstand, en geen kwestie van links of rechts, laat staan extreem-rechts”, vervolgt Lootens-Stael. “De ophitsende uitspraken van Alexis Deswaef van het ‘collectif’ waren dan ook beneden alle peil en ik ben blij dat verschillende collega’s hem daarvoor streng terecht hebben gewezen. Wat begon als een interessant debat met activisten tegen dierenleed, dierenartsen en juristen eindigde zo in een partijtje platvloers moddergooien waar onder andere Michel Vandenbossch van Gaia het slachtoffer van werd.”
“Gaia liet in het verleden door IPSOS opiniepeilingen uitvoeren waaruit bleek dat 70 procent van de Brusselaars zich achter een dergelijk verbod kan scharen. En ook de helft van de ondervraagde moslims is niet tegen een verbod”, besluit Lootens-Stael. “Een verplichting op bedwelming is gewoon een maatregel tegen onnodig dierenleed. Dat is in vele landen zo aanvaard en moet ook hier kunnen.