Nieuws
donderdag, 10 okt 2024

Onheilsrapport van Vergrijzingscommissie kan niemand verbazen

Foto: iStock. Onheilsrapport van Vergrijzingscommissie kan niemand verbazen

Het Vlaams Belang verbaast zich niet over het zoveelste onrustwekkende rapport van de Vergrijzingscommissie over de impact van de vergrijzing op de overheidsfinanciën. “We kunnen enkel hopen dat de huidige Vlaamse onderhandelaars voor een federale regering hebben geluisterd naar wat de Vlaming echt wil”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Want bij een ongewijzigd beleid wordt de situatie echt onhoudbaar, en zullen tegen 2050 de kosten van de vergrijzing 30 procent van het BBP uitmaken.”

In de Kamer hield Samyn minister van Sociale Zaken Karine Lalieux (PS) voor dat de pensioenhervorming van Vivaldi niets meer dan een druppel op een hete plaat was. “Er werd niets gedaan om de betaalbaarheid te garanderen van onze pensioenen”, aldus het Kamerlid. “Er is niet geluisterd naar de experten. En de jaarlijkse rapporten van de Vergrijzingscommissie verdwenen ergens in een lade waar ze momenteel nog steeds stof vergaren.”

“Vlaams geld in Vlaamse handen, met een eigen sociale zekerheid”

Voor Samyn kan de minister zich niet verschuilen achter de lopende zaken: “haar partij zit al decennialang aan de knoppen. De afgelopen 35 jaar leverden de socialisten maar liefst 12 ministers van Pensioenen. De socialisten zijn verantwoordelijk voor het wanbeheer en de financiële puinhopen. Ze scheepten ons allen op met een oeverloos ingewikkeld pensioenstelsel waarin een kat haar jongeren niet terugvindt. Een stelsel, bestaande uit allerhande statuten, pijlers, berekeningswijzen en gunstregimes.”

Het Kamerlid vindt het bizar hoe optimistisch de minister zich bij alle onheilsrapporten blijft tonen. “Ze ligt zelfs niet wakker van het Europees relancegeld, waarvan België 26 miljoen euro niet krijgt uitbetaald omdat de pensioenhervorming tekortschiet”, besluit Samyn. “Het is de allerhoogste tijd voor beleidsmensen die, anders dan socialisten, enige verantwoordelijkheidszin tonen. Onze mensen hebben nood aan een degelijke pensioenhervorming, en aan een fiscale en arbeidsmarkthervorming. Kortom, aan een ander en beter beleid, met Vlaams geld in Vlaamse handen, met een eigen sociale zekerheid.”