Persberichten
woensdag, 01 mrt 2023

Ongeziene daling export Vlaams varkensvlees

Foto: iStock. Ongeziene daling export Vlaams varkensvlees

In de eerste tien maanden van 2022 werd maar liefst 80 miljoen kilogram minder Vlaams varkensvlees geëxporteerd dan in dezelfde periode een jaar eerder, een daling van dertien procent. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op vragen van Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Uit hetzelfde antwoord blijkt ook dat ruim duizend Vlaamse bedrijven met varkens verdwenen op minder dan tien jaar tijd. “De gevolgen van het stikstofakkoord van deze regering worden al snel duidelijk”, aldus het Vlaams Parlementslid. “Het wegpesten van onze landbouwers zal leiden tot een toenemende import van voedsel dat aan zo goed als geen regelgeving onderworpen is”.

Terwijl in de eerste tien maanden van 2021 nog ruim 627 miljoen kilogram Vlaams varkensvlees werd geëxporteerd, daalde dit cijfer in dezelfde periode in 2022 spectaculair tot 547 miljoen kilogram. Een daling van maar liefst dertien procent op een jaar, wat gelijk staat aan 80 miljoen kilogram minder export van Vlaams varkensvlees. Sinds 2014 schommelde het exportcijfer rond de 600 miljoen kilogram, maar dat cijfer blijkt nu dus in vrije val. Tegelijkertijd blijkt wel dat het varkensvlees duurder dan ooit is, en de Vlaming in de supermarkt in december 2022 bijna 20% meer betaalde dan een jaar eerder.

De vraag van Sintobin kwam er naar aanleiding van de megavarkensstallen die momenteel in China worden opgezet en die als doel hebben meer dan 2 miljoen varkens per jaar te produceren. In 2018 en 2019 raakten in Wallonië enkele wilde everzwijnen besmet met de Afrikaanse Varkenspest en sindsdien weigert China nog Vlaams varkensvlees te importeren. China was in 2016 nog goed voor meer dan 10 miljoen kilogram import van Vlaams varkensvlees. Ook Australië en Zuid-Afrika weigeren nog steeds varkensvlees uit Vlaanderen te importeren. Zij importeerden tussen 2014 en 2018 ruim 12,5 miljoen kilogram.

“Als we zo onze landbouwers blijven wegpesten, zullen wij binnenkort zelf varkensvlees moeten importeren”

Uit hetzelfde antwoord blijkt ook dat het aantal bedrijven met varkens in Vlaanderen op minder dan tien jaar tijd met 26 procent gedaald is. In 2012 waren het er nog 4.720 terwijl het eind 2021 nog ging over 3.490 bedrijven. In West-Vlaanderen stopten er in deze periode ongeveer 600 bedrijven met varkens, ook in alle andere provincies zit het cijfer in dalende lijn. Deze cijfers bevestigen alleen maar het antwoord op een eerdere vraag van het Vlaams Parlementslid, waaruit bleek al dat er in de laatste 15 jaar een halvering plaatsvond van het aantal Vlaamse boeren met runderen of varkens.

Het Vlaams Belang ziet de drastische daling met lede ogen aan. “Het is ongelofelijk hoe profileringsdrang en politieke spelletjes voor deze Vlaamse regering belangrijker zijn dan onze eigen voedselzekerheid”, besluit Sintobin. “Op amper één jaar tijd worden de gevolgen van de stikstofproblematiek, de algemene onzekerheid en het pestbeleid in de laatste jaren duidelijk. Als we zo onze landbouwers blijven wegpesten, zullen wij binnenkort zelf varkensvlees uit de onhygiënische Chinese megastallen gaan importeren aan woekerprijzen.”