Onder Vivaldi raakten de stations vervallen
Voor het Vlaams Belang moet in ieder station de rust en de veiligheid van de treinreizigers gegarandeerd zijn. De partij wil hier prioritair werk van maken. “Onze stations vormen immers steeds vaker het decor van vechtpartijen en ander onaanvaardbaar geweld, zoals recent in Geel en in Geraardsbergen”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Maar ook de lamentabele toestand van de gebouwen zelf zorgen meer en meer voor reëel gevaar.”
Drie stations werden inmiddels onder toezicht geplaatst door het agentschap Onroerend Erfgoed, omdat ze zo vervallen zijn dat de veiligheid van de bezoekers in gevaar komt. Uit een veiligheidsstudie die het stadsbestuur van Tienen van het plaatselijk stationsgebouw liet uitvoeren blijkt zelfs dat er onmiddellijk instortingsgevaar is. Voor Troosters is dit geen verrassing: “Meermaals werd minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) in de Kamercommissie ondervraagd over de zorgwekkende toestand van de stations in kwestie. Snelle en doortastende actie om de problemen aan te pakken bleef echter uit.”
“Dit is een beschaafd, westers land onwaardig”
“De ondermaatse en onveilige toestand waarin verschillende stations, zoals dat van Brugge, Tienen en Lier, verkeren is het gevolg van de besparingsmaatregelen en het gebrek aan daadkracht bij de verschillende voorbije regeringen”, verduidelijkt Troosters. “Tal van noodzakelijke infrastructurele ingrepen bleven uit waardoor zelfs de veiligheid van de bezoekers niet meer kan gegarandeerd worden.”,
Voor het Vlaams Belang is de onveilige situatie in sommige stations symptomatisch voor het beleid dat er gevoerd wordt. “Terwijl Georges Gilkinet zich wel bezighield met verkeerde beleidskeuzes zoals het uitdelen van gratis NMBS-tickets, bleef een degelijk veiligheidsbeleid voor treinreizigers en personeel uit”, besluit Troosters. “Zelfs gewoon in een station rondlopen blijkt nu dus risicovol te zijn. Dit is een ontwikkeld, westers land onwaardig. Hoog tijd voor een ander en beter beleid.”