Nieuws
donderdag, 16 mei 2024

Onder Vivaldi daalde de koopkracht van de laagste inkomens

Foto: iStock. Onder Vivaldi daalde de koopkracht van de laagste inkomens

Een studie van de UGent toont aan wat veel mensen in hun dagelijks leven voelen: onze koopkracht is de voorbije jaren niet gestegen, maar gedaald. “De Vivaldipartijen, Vooruit voorop, kloppen zichzelf graag op de borst als de grote beschermers van de koopkracht”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel. “Maar de koopkracht van de laagste inkomens is er onder Vivaldi op achteruitgegaan, zo leren ons de cijfers.”

Over de hele regeerperiode van Vivaldi zijn de laagste inkomens slechter af dan daarvoor, zo blijkt uit een studie van de UGent, waarbij de huishoudelijke uitgaven werden geanalyseerd op basis van de banktransacties van 900.000 gezinnen. De 20 procent laagste inkomens leden sinds het aantreden van Vivaldi maar liefst 2,7 procent koopkrachtverlies, zo blijkt. Ook de groep daarboven is slechter af, die leed onder Vivaldi 0,6 procent koopkrachtverlies. Het verlies aan koopkracht was het meest uitgesproken sinds februari 2023. De groep van de 20 procent laagste inkomens moest een koopkrachtverlies van zomaar eventjes 6,8 procent incasseren. Ook de koopkracht van alle inkomens samen, de gemiddelde koopkracht, kende sinds februari 2023 een terugval van 1,8 procent.

“Vlaams Belang wil met concrete maatregelen de koopkracht structureel verhogen”

“De voorbije jaren stegen de prijzen veel sneller dan de lonen in dit land. We voelen het allemaal als we aan de kassa van de supermarkt staan of als we onze facturen betalen”, stelt Van Lommel. “Voor de laagste inkomens wordt dat zonder meer problematisch. Het ongunstige economische klimaat heeft vooral een effect gehad op deze categorie. En hoewel de energieprijzen daalden en daarmee ook het officiële inflatiecijfer, konden velen van hen daar niet van profiteren, omdat ze een contract met een vast tarief hadden afgesloten bij hogere prijzen.”

Het Vlaams Belang pleit al langer voor beleidsverandering, en stelt maatregelen voor die de koopkracht structureel verhogen. “Door onze fiscale maatregelen zal het netto-inkomen stijgen met minimaal 239 euro netto per maand. En wij stellen ook voor om de minimumpensioenen correct te indexeren, wat neerkomt op 1800 euro per maand”, besluit Van Lommel. “Verder willen wij een hogere gegarandeerde minimumrente op het spaargeld, want spaarders hebben een enorm koopkrachtverlies geleden. Bovendien willen we met de uitbouw van eigen energie-infrastructuur, energie betaalbaar houden.”