Nieuws
vrijdag, 31 mei 2024

Onder Vivaldi daalde de koopkracht en steeg de inflatie

Het Vlaams Belang wil met concrete maatregelen de koopkracht structureel verhogen. “Onze winkelkar is de afgelopen jaren steeds maar duurder geworden. Onze koopkracht is dan ook voelbaar gedaald onder Vivaldi”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “De oorzaken van de hoge inflatie moeten worden aangepakt.”
 
Niet de hoogste inkomenscategorieën behoort, want dat zijn zowat de enigen die erop vooruit zijn gegaan sinds het aantreden van Vivaldi, maar de 40 procent laagste inkomens zijn er op achteruitgegaan. Het verlies aan koopkracht was het meest uitgesproken sinds februari 2023. De groep van de 20 procent laagste inkomens moest een koopkrachtverlies van wel 6,8 procent incasseren. Ook de koopkracht van alle inkomens samen, de gemiddelde koopkracht, kende sinds februari 2023 een terugval van 1,8 procent.
 
Een aantal belangrijke grondstoffen, zoals suiker, oliën en cacao, zijn duurder geworden en dat reflecteert zich in de supermarktprijzen. “Toch zijn de winkelprijzen in België vaak niet dezelfde als die in onze buurlanden. Grote voedingsfabrikanten fragmenteren de Europese interne markt en vragen in bepaalde landen hogere prijzen dan in andere waardoor winkelketens moeilijk Europa-breed kunnen inkopen”, aldus Van Lommel. “Dit moet dringend worden aangepakt. Maar ook de accijnzen en heffingen op dranken en verpakkingen zijn verschillend dan in de buurlanden en drijven de Belgische prijzen op. Vivaldi heeft nagelaten om hier de broodnodige hervormingen te doen.”

“Het Vlaams Belang wil concrete maatregelen invoeren die de koopkracht structureel verhogen”

De Belgische inflatie, die de algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten weergeeft, ligt al geruime tijd boven het gemiddelde in de eurozone, enkel Roemenië doet het slechter. De levensduurte in België nam tussen eind 2019 en maart 2024 toe met 20,9 procent, dat is 2,1 procent meer dan het gemiddelde in de eurozone. De afgelopen tien jaar zijn de prijzen in België zelfs met 5,7 procent meer gestegen dan in de eurozone. “Die hogere inflatie is niet alleen slecht nieuws voor huishoudens, maar ook voor ondernemingen. Vooral de bouwsector heeft al bijzonder moeilijk wegens de duurdere grondstoffen en de gestegen rente op hypotheekleningen”, gaat Van Lommel verder. “Als een bedrijf in moeilijkheden geraakt, dreigen ook een heleboel gezinnen in de problemen te komen.”
 
Het Vlaams Belang wil de oorzaken van de hoge inflatie aanpakken en concrete maatregelen invoeren die de koopkracht structureel verhogen. “Prijsverhogende belastingen zoals btw en accijnzen moeten worden verlaagd”, stelt Van Lommel. “Verlaging van de inkomensbelasting zal het netto-inkomen doen stijgen met minimaal 239 euro netto per maand. De minimumpensioenen moeten correct worden geïndexeerd, wat neerkomt op 1800 euro per maand en er moet een minimumrente op spaargeld worden ingevoerd. Bovendien willen we energie betrouwbaar en betaalbaar houden met de bouw van nieuwe kerncentrales.”