Ondanks gat in begroting: steeds meer geld voor opvang illegalen en asielzoekers
In de commissie Financiën zal volgende week gestemd worden over de voorlopige twaalfden voor januari, februari en maart 2020. Omdat er intussen bijna een jaar geen regering is, moet er worden gewerkt met een noodbegroting. Er mag zo maandelijks normaal niet meer worden uitgegeven dan een twaalfde van de laatst goedgekeurde begroting.
Vlaams Belang is niet van plan deze voorlopige twaalfden goed te keuren. Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) vindt het hallucinant dat ontslagnemend minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) opnieuw maar liefst 87 miljoen euro extra vraagt voor asielopvang. Het is de grootste ontsporing sinds de val van de regering.
Het in de begroting van 2018 voorziene bedrag voor Fedasil was 262 miljoen euro, of 65 miljoen euro per kwartaal. Maggie De Block vroeg tijdens 2019 een verhoging met 57 procent tot een totaalbedrag van 411 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2020 vraagt De Block nu een verhoging van 87 miljoen euro bovenop de begrote 65 miljoen. Dat is meer dan een verdubbeling of een stijging met 134 procent. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2019 vroeg De Block 62 miljoen extra.
“Mevrouw De Block hoopt niet alleen opnieuw langs de kassa te passeren, maar vraagt bovendien steeds meer. We investeren al meer dan 260 miljoen euro in asielopvang. Ze hoopt deze keer haar budget voor het eerste kwartaal meer dan te verdubbelen”, aldus kamerlid Wouter Vermeersch. “Het is duidelijk dat de financiën van dit land volledig ontspoord zijn. Vorige week nog buisde Europa de begroting van België. Maar tegelijk wordt er steeds meer geld gevraagd voor de opvang asielzoekers. Er is een groot gat in de begroting, maar voor asiel kan er blijkbaar steeds meer geld worden vrijgemaakt. Dit valt niet meer uit te leggen aan de burger.”
De asielcrisis is terug van nooit weggeweest. Vlaams Belang is ervan overtuigd dat er fors kan worden bespaard door de asielstroom in te dijken. In combinatie met een getrapte toegang tot de sociale zekerheid voor nieuwkomers kan dit een noodzakelijke hefboom vormen tot gezondere overheidsfinanciën.