Ondanks 1.654 rekruten: personeelstekort politie blijft historisch hoog
Ondanks hoera-berichten van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) over 1.654 nieuwe rekruten in 2022, blijft de politie kampen met een gapend personeelstekort. “Een historisch tekort van maar liefst 5.000 manschappen”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere, “Om over een succes te spreken is het nog veel te vroeg. Zolang de grote uitstroom uit het politiekorps aanhoudt, blijft het dweilen met de kraan open.” Volgens het Vlaams Belang moet het beroep op zich veel aantrekkelijker worden gemaakt.
“1.654 kandidaten is uiteraard positief, maar lang niet iedereen zal uiteindelijk deel uitmaken van het politiekorps”, merkt Depoortere op. “We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk rekruten de opleiding positief afsluiten en hun stage mogen aanvatten. Maar er mogen wel vraagtekens geplaatst worden bij het verkorten van de selectieprocedure. Dat mag niet ten koste van de kwaliteit gaan.” Minister Verlinden kortte, om het personeelstekort tegen te gaan, de selectieprocedure ondertussen al in tot 18 weken.
“Bovendien zullen kandidaten die de opleiding en stage afmaken, het korps helaas al snel verlaten”, aldus Depoortere. “Het grote probleem is en blijft de grote uitstroom bij de politiediensten. Of het nu gaat om federale of lokale politie, spoorweg-, luchtvaart- of scheepvaartpolitie, overal merken we dezelfde tendensen op.” Samen met de politievakbonden wil het Vlaams Belang hierover graag de door Verlinden verzwegen cijfers zien.
“Personeelstekort kan maar een oplossing krijgen wanneer het beroep weer aantrekkelijk wordt”
“De grote uitstroom is logisch”, besluit Depoortere. “Dagelijks worden die mensen bedreigd en aangevallen, verbaal of fysiek. Ze worden zonder noemenswaardige bestraffing bekogeld en met vuurwerk beschoten. Terwijl ze zelf steeds opnieuw kop van jut zijn en al hun handelingen met een vergrootglas ontleed worden.”
Voor het Vlaams Belang kan het personeelstekort enkel opgelost worden wanneer het beroep weer aantrekkelijk wordt. “Minder stress, betere werkuren en vooral ook meer respect”, besluit Depoortere. “En dat heeft Verlinden de politie nog nooit betoond, zeker niet met haar woordbreuk inzake de beloofde loonsverhoging.”