Nieuwe subsidies aan links activisme: “Vlaams subsidiebeleid zit compleet scheef”
Eind vorig jaar erkende de Vlaamse Regering 18 socio-culturele organisaties, goed voor een bedrag van bijna 3 miljoen. De meesten ervan van links-activistische strekking. Voor het Vlaams Belang mag de Vlaming niet opdraaien voor dit gesubsidieerd ‘ons-kent-ons-beleid’ van linkse kliekjes. In eerste instantie moeten de beoordelingscommissies objectief worden samengesteld, en dat is niet het geval vandaag. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) aan minister-president Jan Jambon (N-VA). “Andere private initiatieven mogen niet langer verstikt worden door een scheef subsidiebeleid dat het competitieveld volledig vervalst.” Jambon gaf Brusselmans gelijk dat de beoordelingscommissies evenwichtig samengesteld moeten zijn.
Uit 39 kandidaturen selecteerde de Vlaamse Regering 18 nieuwe socio-culturele organisaties binnen het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Elke 5 jaar kunnen organisaties zich kandidaat stellen. 7 van die organisaties krijgen 150.000 euro. De andere 11 organisaties krijgen maximaal 172.500 euro subsidies. 17 van die verenigingen gebruiken nochtans niet het logo van de Vlaamse overheid, wat een overtreding is. De minister-president liet op vraag van Brusselmans weten dit te zullen onderzoeken.
In de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement kaartte Filip Brusselmans aan dat de nieuwe subsidies neerkomen op weer een pak extra geld voor links activisme. Dat Jan Jambon dit allemaal zomaar laat gebeuren, is opvallend. Als het van Vlaams Belang afhangt gaan er geen subsidies naar linkse, noch rechtse politiek activistische bewegingen. Minister-president Jambon denkt hier blijkbaar anders over. “Maar dan moeten we wel elke strekking op een gelijke manier subsidiëren”, meent Brusselmans. Dan moet er een gelijk speelveld zijn bij onder meer de commissies die daar adviezen over uitbrengen. “Maar dat is er absoluut niet.”
Het Vlaamse subsidiebeleid is rot tot op het bot
De Beoordelingscommissie G bijvoorbeeld fungeert als filter voor elke nieuwe vereniging die ooit hoopt te rekenen op Vlaamse subsidies. “Die commissie is van strategisch cruciaal belang want ze beslist welke organisaties subsidies krijgen”, vervolgt Brusselmans. Ex-voorzitters van Amnesty International tot drijvende krachten van Hart boven Hard maken deel uit van die commissie. “Die laatste organisatie heeft zichzelf zelfs bediend met subsidies, want is nu één van die 18 nieuwe organisaties die subsidies zal ontvangen”, reageert Brusselmans. “Dit ‘ons-kent-ons-beleid’ illustreert dat een vereniging in dit land maar beter de ‘juiste’ politieke kleur heeft.”
Kers op de taart is Refu Interim - één van de 18 uitverkoren organisaties - die ‘nieuwkomers’ steunt in hun traject naar werk. “Maar in de praktijk blijkt deze organisatie mogelijks werk te bieden aan illegalen”, reageert Brusselmans. “En die krijgen ons belastinggeld, wat manifest strijdig is met de wetgeving”. Jambon liet weten dit verder te zullen onderzoeken.
Voor het Vlaams Belang moet Jambon zelf de externe experten voor de beoordelingscommissies aanduiden, zodat zij zich niet unisono aan de linkerkant van het politieke spectrum bevinden.