Nieuwe, groene en Vlaamse kerncentrales bouwen
Eerder deze maand bleek uit gelekte documenten dat de Europese Commissie investeringen in kernenergie en gas een groen label wil geven. De huidige verwachting is dat die voorstellen deze maand nog behandeld zullen worden, zodat ze deel kunnen uitmaken van de lijst van groene en duurzame investeringen, ook wel de EU-taxonomie genoemd.
Voor Europarlementslid Tom Vandendriessche is het signaal uit de EU inmiddels wel duidelijk: “De meeste EU-landen willen minstens kernenergie of aardgas als deel van hun energiemix. Louter hernieuwbare energiebronnen kunnen de steeds stijgende vraag naar energie niet vervullen en een te grote afhankelijkheid van buitenlandse import brengt onze energieveiligheid in het gevaar. Met de klimaatagenda in het achterhoofd zijn de opties beperkt en het ziet er naar uit dat de Europese Commissie die mening deelt.” Volgens Vandendriessche is het dus onvoorstelbaar dat paars-groen nog steeds meegaat in het achterhaalde verhaal van de kernuitstap. “Niet alleen zal hierdoor onze netto-energieinvoer moeten stijgen, de groene kerncentrales zijn een ook nog eens een betere optie voor het klimaat gezien de zeer lage CO2-uitstoot.”
“De regering-De Croo zit gevangen in de groene en linkse dogmatiek van antinucleair denken”
Als een nieuwe kerncentrale een groen label wilt verkrijgen moet het plannen hebben om het afval veilig te verwijderen alsook een vergunning bemachtigen voor 2045. Gezien de lange looptijden voor investeringen in nieuwe nucleaire technologie, heeft de Commissie ook een plan voor bestaande elektriciteitscentrales om het groene label te verkrijgen. Deze bestaan uit een reeks technische aanpassingen die ervoor moeten zorgen dat de centrales voldoen aan de hoogst haalbare veiligheidsstandaarden voor 2040.
“Europees Commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton spreekt ondertussen al over een miljardeninvestering voor zowel bestaande als nieuwe centrales” merkt Vandendriessche tot slot op. “Ondertussen is het groene antinucleaire denken van de regering-De Croo absoluut niet gebaseerd op een logische en werkbare energiepolitiek, integendeel. Terwijl de federale regering hier kerncentrales wilt sluiten, heeft de Europese Unie zelfs plannen om bestaande centrales langer open te houden en te financieren. Onze Europese collega’s, en nu zelfs de Europese Commissie, laten zien dat het anders kan.”