Nieuws
maandag, 22 jul 2024

Nieuw in de Kamer: Werner Somers

Foto: Vlaams Belang. Nieuw in de Kamer: Werner Somers

Werner Somers (1974) behaalde in 1996 aan de universiteit van Gent het diploma van licentiaat in de Germaanse filologie (Duits-Zweeds). Later behaalde hij achtereenvolgens een master Nederlands recht, een doctoraat internationaal recht en een master Belgisch recht. Tussen 1998 en 2014 was Werner parlementair medewerker voor het Vlaams Blok/Vlaams Belang in de Kamer, waar hij onder meer gespecialiseerd was in het asiel- en migratiebeleid. Vanaf oktober 2014 was hij werkzaam bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Op 9 juni werd hij op de Oost-Vlaamse Kamerlijst verkozen met 10.900 voorkeurstemmen. Van 2001 tot 2016 was hij reeds gemeenteraadslid in zijn geboortestad Ninove. 

Wat bracht u bij het Vlaams Belang, Werner?

Ik groeide op en woon al bijna mijn hele leven in de Ninoofse deelgemeente Aspelare. Zowat de helft van de Roelanders, de Vlaamsgezinde intellectuelen uit de omgeving van Ninove die de voorlopers waren van het daensisme, kwam uit dit dorp. Later behaalde de Frontpartij hier monsterscores. Vanouds is de sfeer hier dus uitgesproken Vlaamsgezind. Als middelbare scholier verslond ik alle boeken over de Vlaamse Beweging die ik te pakken kreeg. Ik hield er een grondige afkeer van het Belgische systeem aan over. In mijn Gentse studententijd was ik actief bij de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Het Vlaams Blok/Vlaams Belang, waarvan ik inmiddels bijna 30 jaar lid ben, was bijgevolg een voor de hand liggende keuze, temeer daar ik op 15-jarige leeftijd ook nog een litteken overhield aan allochtoon geweld. 

Wat worden uw aandachtspunten in de Kamer?

Als lid van de commissie Grondwet en Institutionele Vernieuwing zal ik erop toezien dat het communautaire niet opnieuw voor vijf jaar de koelkast in gaat. Er moeten verdere stappen worden gezet in de verzelfstandiging van Vlaanderen zonder dat daar onaanvaardbare toegevingen tegenover staan. Ik ben tevens plaatsvervanger in de commissies Binnenlandse Zaken, Justitie en Buitenlandse Zaken. Thema’s waarmee ik mij in die commissies wil bezighouden, zijn onder meer de nationaliteitswetgeving, brandweer en civiele veiligheid, en het beleid met betrekking tot China, meer bepaald wat betreft de kwestie Taiwan, het onderwerp waarop ik doctoreerde.