Nieuws
woensdag, 17 jul 2024

Nieuw in de Kamer: Lode Vereeck

Foto: Vlaams Belang. Nieuw in de Kamer: Lode Vereeck

Lode Vereeck (1965) uit Kalmthout studeerde publieke economie aan de universiteiten van Antwerpen en Maastricht. Hij doceerde economie en openbare financiën aan universiteiten in binnen- en buitenland en publiceerde een honderdtal wetenschappelijke studies. Vereeck was al politiek actief als adjunct-kabinetschef voor kmo-beleid, Vlaams volksvertegenwoordiger, senator en gemeenteraadslid. In 2019 verscheen zijn boek Taksjager waarin hij de loodzware belastingen op korrel neemt en een innovatief belastingstelsel voorstelt. In 2022 schreef hij samen met Barbara Pas het boek Bodemloos over de miljardentransfers die Vlaanderen verarmen en Wallonië verlammen.

Wat bracht u bij het Vlaams Belang, Lode?

Om de welvaart veilig te stellen, moet een sociaal-economisch beleid op maat gevoerd kunnen worden. Dat betekent dat Vlaanderen en Wallonië volledig bevoegd moeten zijn voor de belastingen en de sociale zekerheid. Enkel zo kunnen we de belastingen fors verlagen en de koopkracht versterken.

De fiscale en parafiscale autonomie kan in principe op verschillende manieren gerealiseerd worden. In de praktijk is het federale niveau echter volledig geblokkeerd. Dat bracht mij bij het Vlaams Belang, want Vlaamse en Waalse onafhankelijkheid is de enige uitweg.

Wat worden uw aandachtspunten in de Kamer?

Samen met Wouter Vermeersch ga ik aan de slag in de commissie Financiën & Begroting. Wij gaan er nauwlettend op toekijken dat de koopkracht verbetert, en dat er niet in de zakken van de Vlamingen wordt gezeten om de begrotingsputten te dempen. Dat kan door te snoeien in het politiek bestel, de Europese bijdrage, de interregionale transfers en de asiel- en migratiekosten.

Ik ga mij ook verder verdiepen in de transfers die volgens mij onderschat worden. Verder moeten wij ons ook voorbereiden op een mogelijk bankroet van de Belgische staat of Franstalige entiteiten.