Nieuw in de Kamer: Kurt Moons
Kurt Moons is zestig jaar oud, gehuwd, vader van vijf kinderen en woont in Dworp-Beersel, aan de taalgrens. Hij studeerde rechten en bedrijfseconomie aan de KU Leuven. In 1988 startte hij zijn beroepsloopbaan als administratief en financieel verantwoordelijke in het familiale schoenwinkelbedrijf Brantano. Daar groeide hij door tot CEO van de latere beursgenoteerde internationale Brantano-groep. Later bekleedde hij leidinggevende posities bij verschillende bedrijven, waaronder Santana, Eddy Merckx Cycles, Euroshoe en Flamant. Nu werkt hij als zelfstandig freelance bedrijfsconsulent voor KMO's in Vlaams-Brabant. Naast zijn professionele activiteiten is Kurt al meer dan vijftien jaar actief in de Vlaamse Beweging, onder meer als voorzitter van Pro Flandria en het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen. Op 9 juni 2024 werd hij op de lijst van het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant met 7.745 stemmen verkozen tot federaal volksvertegenwoordiger.
Wat bracht u bij het Vlaams Belang, Kurt?
Ik heb nooit mijn Vlaams-nationalistische overtuiging onder stoelen of banken gestoken, ook niet tijdens mijn drukke professionele bezigheden. Mijn engagement in de Vlaamse Beweging krijgt nu een actief politiek vervolg omdat ik zeer ongerust ben over de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Ik volg de politiek reeds meer dan 30 jaar van vrij nabij en het is mijn overtuiging dat het Vlaams Belang de enige politieke partij is die alle belangrijke maatschappelijke problemen daadwerkelijk durft te benoemen en er ook realistische oplossingen voor aanreikt. Een Vlaamse onafhankelijkheid, een stop aan de ongebreidelde immigratie en een sociaal en strategisch gecorrigeerde vrije handelsmarkt zijn daar de basisconcepten van. We hebben geen nood meer aan zachte heelmeesters en onze verantwoordelijkheid naar de volgende generaties toe is ontzettend groot.
Wat worden uw aandachtspunten in de Kamer?
Zolang we niet gevraagd worden om regeringsverantwoordelijkheid op te nemen, zijn wij de grootste oppositiepartij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Dit betekent dat ik me zal afzetten tegen alle flauwe regeringscompromissen die op budgettair, economisch, sociaal en immigratievlak zullen worden voorgesteld. Meer in het bijzonder sta ik voor een orthodox budgettair en een positief ondernemingsbeleid als basis voor Vlaamse welvaart. In dat ondemocratisch samengesteld parlement zal ik alsnog proberen de andere Vlaams-nationalisten bij de les te houden om zich niet (opnieuw) te verslikken in die Belgische - en nog steeds overwegend Franstalige – constellatie.